Hoe vroeg kun je beginnen met clickertraining?

Een uitstekende manier om uw puppy te leren zich te gedragen en te leren is het gebruik van een hondentrainingstechniek die bekend staat als clickertraining. Bovendien is clickertraining met puppies heel gemakkelijk.

Honden, net als mensen, herhalen gedrag en acties waar ze voor beloond worden en zullen diegene vermijden die geen voordeel hebben. U hoeft geen meester hondentrainer te zijn om deze techniek te gebruiken, en uw puppy zal snel leren hoe hij zich moet gedragen.

Een bijkomend voordeel is dat uw puppy zal merken dat hij controle heeft over het resultaat. Dit zal ze sterker maken en aanmoedigen om het goede gedrag te willen doen om de beloning te krijgen. Het zal uw pup ook leren om uit te kijken naar en te genieten van hun trainingssessies dankzij het spel dat gebruikt wordt om met elkaar te communiceren.

Hoe vroeg kun je beginnen met clickertraining?

Clicker training kan al heel vroeg worden toegepast, zodat u het juiste gedrag al op jonge leeftijd kunt stimuleren. U kunt uw pup laten zitten en liggen tegen de tijd dat ze slechts 10 weken oud zijn. Puppy’s zijn heel gemakkelijk te onderwijzen omdat ze net sponzen zijn, klaar om zoveel mogelijk op te zuigen als ze kunnen.

Als u uw pup een constructieve manier geeft om zijn energie te besteden, zal hij in een mum van tijd leren en gehoorzamen. Het is raadzaam om zo vroeg mogelijk te beginnen met clickertraining voor uw puppy. Als u kunt beginnen met 6 weken, is dit het beste, maar zo snel mogelijk zodra u uw pup heeft zal ook werken.

Uw hond laten kennismaken met clickertraining

Door clickertraining te gebruiken, laat u uw puppy struikelen over het gedrag dat u wilt dat ze doen. Ze zullen veel dingen “fout” doen voordat ze per ongeluk gaan zitten – en dan krijgen ze een beloning.

Uw puppy zal denken dat ze een traktatie krijgen als ze raden en het gedrag uitvoeren dat u wilt dat ze doen. Hoe meer fout gedrag ze proberen, hoe sneller ze zullen leren wat niet werkt.

Bij clickertraining hoeft u geen fysieke aanwijzingen of commando’s te geven. Het wordt allemaal gemotiveerd door uw puppy, wat betekent dat ze niet worden gestraft, maar alleen beloond voor goed gedrag. U kunt commando’s gebruiken en dan klikken en belonen als ze gehoorzamen, maar u wilt eerst de basis leggen voor goed gedrag.

In plaats van te wachten tot uw hond de verkeerde dingen doet, zult u ze betrappen op de juiste dingen en ze een duidelijk teken geven (click en treat) zodat ze begrijpen dat de actie een goede is. Clicker training laat uw pup gewoon begrijpen dat wat hij deed goed was.

Het klikgeluid aan uw hond uitleggen

Er zijn een paar manieren waarop u het clickertrainingsproces kunt versnellen, maar de volgende wordt door veel trainers aanbevolen. Zij raden aan om de clicker te “laden”, zodat uw puppy het klikgeluid met een beloning associeert. Dit is hoe je het doet:

Leg wat stinkende lekkernijen zoals hotdogstukjes, kaas, of stukjes lever in een ondiepe schaal. De stukjes moeten klein zijn – net genoeg om uw hond een beetje smaak te geven zonder zijn buikje te vullen of zijn voeding te verpesten. Je wilt dat ze de smaak en geur waarderen en dan meer willen.

Ga op de grond zitten en zet de schaal binnen uw bereik, maar uit de buurt van uw puppy. Houd een traktatie in je ene hand en de clicker in je andere hand.

Klik op uw clicker. Als de oren van uw hond trillen of ze komen op onderzoek uit, geef ze dan onmiddellijk een traktatie. Ze zullen niet begrijpen waarom ze de traktatie hebben gekregen, maar ze zullen meer willen.

Herhaal het proces opnieuw en opnieuw. Altijd klikken en dan trakteren. Klik, dan traktatie. Klik, dan traktatie. Geef uw puppy de kans om op de traktatie te kauwen en hem door te slikken voordat u verder gaat met de volgende klik.

Al snel zal uw puppy naar de hand met de traktatie kijken zodra hij de klik hoort – SUCCES! Dit zal betekenen dat hun hersenen hebben geassocieerd dat de klik betekent dat er een traktatie komt.

Zodra uw hond het click-treat proces begrijpt, kunt u het gebruiken om goed gedrag te signaleren, door alleen de positieve acties te belonen. Wacht gewoon tot uw puppy de gewenste acties doet, zoals zitten of liggen, en geef hem dan onmiddellijk een click-treat.

Uw puppy zal misschien in de war zijn over waarom hij een beloning krijgt, maar hij zal proberen uit te vinden welke acties de click-treat opleveren. Dit geeft uw puppy de controle over of ze een beloning krijgen voor hun acties.

Conclussie

Puppy’s die worden getraind met behulp van clickertraining zullen meer tijd besteden aan het proberen het juiste gedrag te doen. Ze begrijpen oorzaak en gevolg. Al snel zal uw pup vrijwillig gedrag vertonen om te proberen een traktatie te krijgen. Met clickertraining kan uw hond zichzelf fundamenteel trainen.

Plaats een reactie