Een gids voor clickertraining van uw hond

Clickertraining, dat zwaar leunt op positieve bekrachtiging, is een effectieve en leuke benadering voor het trainen van uw hond. U kunt clickertraining gebruiken om uw hond basiscommando’s of ingewikkelde trucjes te leren. Wanneer uw hond de clicker hoort, weet hij dat hij een traktatie zal krijgen!

Wat is een hondentrainings-clicker?

Dog-training clickers zijn eenvoudige, kleine plastic apparaten. De metalen strip binnenin maakt een duidelijk klikkend geluid wanneer hij wordt ingedrukt. Clickers zijn goedkoop en kunnen worden gekocht in dierenwinkels, online of in persoon.

Wat is clickertraining voor honden?

Clickertraining is een van de eenvoudigste manieren om uw hond commando’s en trucjes te leren. Het geeft een consistente, hoorbare reactie op het positieve gedrag van uw hond. Bij clickertraining klikt u op de clicker nadat uw hond een bepaald commando heeft opgevolgd of een kunstje heeft gedaan. Na het klikken op de hondenclicker geeft u uw hond een traktatie. Na verloop van tijd leert de hond de hondenklikker te associëren met beloningen en het opvolgen van commando’s.

Hoe gebruik ik een hondentrainingsclicker?

Dog-training clickers zijn zeer eenvoudig te gebruiken. Deze stap-voor-stap handleiding helpt u op weg:

Laat uw hond kennismaken met de clicker

 1. Zorg ervoor dat u veel kleine traktaties bij de hand hebt (idealiter 20-30 hapklare traktaties), evenals uw clicker. Kies een rustige kamer zonder afleiding.
 2. Voor u met de training begint, introduceert u de clicker aan uw hond. Met een traktatie in de ene hand en de clicker in de andere, klikt u eenmaal op de clicker en geeft u uw hond onmiddellijk de traktatie.
 3. Herhaal dit een paar keer, zodat uw hond al snel leert om de klik te associëren met een traktatie. Zodra deze associatie is gemaakt, zou de klik de aandacht van uw hond moeten trekken.

Gebruik de clicker om uw hond een commando te leren

 1. Focus vervolgens op de actie die u uw hond wilt laten uitvoeren – bijvoorbeeld zitten. Zodra uw hond zit, klikt u en geeft u een traktatie.
 2. U kunt uw hond zachtjes aanmoedigen om te zitten – elke keer dat ze dat doen, klikt u onmiddellijk en geeft u een traktatie. Uw hond zal snel het verband leggen tussen de gewenste actie, de klik en de traktatie.

Voeg vocale commando’s toe

 1. Begin met het toevoegen van vocale commando’s – zoals ‘zit’ – om uw hond te sturen. Ga door met klikken en beloon elke keer. Herhaal het proces.
 2. Nadat uw hond deze stap onder de knie heeft, ga dan verder met alleen klikken en belonen als uw hond de actie op uw vocale commando uitvoert. Klik of beloon niet als uw hond zit zonder het commando.
 3. Wanneer uw hond zit op commando elke keer, kunt u beginnen met het afbouwen van de clicker en de traktaties. Sommige trainers vinden dat het gebruik van een markeringswoord zoals een enthousiast “ja!” kan helpen om de functie van de clicker te vervangen als u de overgang van uw hond weg van het.

Ga door met liefde geven

 1. Zodra uw hond consequent uw vocale commando’s opvolgt, stop dan met het geven van traktaties elke keer dat ze de gewenste actie voltooien. Maar geef hem nog steeds een aanmoedigend klopje en veel complimenten. En, natuurlijk, kunt u nog steeds af en toe een traktatie geven als uw hond goed luistert.

De beste tips voor succesvolle clickertraining met honden

 • Timing is alles. Het is belangrijk dat uw hond het gedrag begrijpt dat wordt beloond. Probeer te klikken tijdens het juiste gedrag als u kunt, en geef de traktatie onmiddellijk daarna.
 • Beloon elke keer. In het beginstadium van de training moet elke klik een gegarandeerde traktatie betekenen. Dus zelfs als u per ongeluk op de clicker klikt, geef uw hond toch een traktatie.
 • Houd de traktaties klein. Dog clickertraining vereist veel traktaties. Houd ze klein zodat uw hond niet aankomt.
 • Eindig met een positieve noot. Training vergt wat inspanning van zowel u als uw hond (maar het is ook erg leuk). Eindig de trainingssessie altijd positief: een correcte actie, een click en een traktatie, en veel lof.
 • Bouw de clicker geleidelijk af. Vergeet niet dat een honden trainer clicker alleen is voor het trainen van nieuw gedrag. Zodra uw hond alleen op het verbale commando reageert, is het tijd om de clicker (en de traktaties) af te bouwen.