5 Clicker Training Misvattingen ontmaskerd

De clicker kan een krachtig trainingsmiddel zijn; het stelt een trainer in staat om precies aan te geven wanneer een dier iets goed doet en dit te laten volgen door een beloning, waardoor het gewenste gedrag wordt versterkt. Training met een clicker is zo eenvoudig dat zelfs een kleuter de basis kan leren. Ondanks het gemak en de waarde ervan, bestaat er nog steeds enige verwarring onder huisdierenouders over waar een clicker voor dient en wanneer en hoe deze te gebruiken. Hier zijn vijf veel voorkomende misvattingen over clickertraining en de waarheid achter de click.

Als ik met een clicker train, moet ik altijd een clicker bij me hebben.

Waarheid: Een clicker is nuttig bij het trainen van een nieuw gedrag. Het geluid van de clicker stelt de trainer in staat het gevraagde gedrag te lokaliseren en de reactie van het dier precies te vormen. Het geluid van de clicker kan gecombineerd worden met een verbale cue om het gedrag te versterken. Echter, zodra het dier het gedrag betrouwbaar uitvoert in een verscheidenheid van situaties in reactie op alleen de verbale cue, zoals “hiel” of “zit,” dan is de clicker niet langer nodig.

De clicker wordt gebruikt om de aandacht van het dier te krijgen.

Waarheid: Een clicker zou niet gebruikt moeten worden om de aandacht van een dier te krijgen; in plaats daarvan zou het gebruikt moeten worden om aan te geven wanneer het dier het gevraagde gedrag correct uitvoert. Het geluid van de clicker verbindt het gewenste gedrag en de beloning die volgt. Het is bijna onmogelijk om een traktatie of beloning aan te bieden op het exacte moment dat een dier doet wat gevraagd wordt; in plaats daarvan is het haalbaarder om het gedrag te markeren met een hoorbaar geluid als het gebeurt. Dit helpt de trainer om de exacte beweging of het gedrag te bepalen dat het dier deed om de beloning te krijgen. Een clicker mag alleen gebruikt worden om gewenst gedrag te markeren en moet onmiddellijk gevolgd worden door een beloning.

Ik kan geen clickertraining doen omdat mijn dier bang is voor het geluid van de clicker.

Waarheid: Voor dieren die angstig reageren op het geluid van een conventionele clicker, kunnen stillere opties worden gebruikt – een balpen, bijvoorbeeld. Of andere markers, zoals een kakel van de tong of een fluitje, kunnen worden vervangen door de clicker. Mijn favoriete optie is de Clik-R, die veel stiller is dan de normale clicker. De clicker achter je rug of in je zak plaatsen kan ook helpen om het geluid te dempen. De meeste dieren die getraind worden met een gedempte clicker zullen snel leren om het geluid te koppelen aan een beloning en zullen hun angst voor het geluid van de clicker overwinnen.

De clicker kan gebruikt worden om een hond in het gareel te houden.

Waarheid: Er komt geen straf aan te pas bij clickertraining; in plaats daarvan schrikt clickertraining ongewenst gedrag af op een niet-confronterende manier door het benadrukken van goed gedrag. Clickertraining is gebaseerd op een benadering waarbij de trainer of ouder slecht gedrag negeert en het dier beloont voor het gewenste gedrag. Om ongewenst gedrag te beƫindigen, zoals opspringen bij het begroeten, zoekt de trainer een gedrag om te belonen in plaats van opspringen, zoals zitten of liggen, en gebruikt de clicker om dat goede gedrag te markeren, in plaats van het slechte gedrag te bestraffen.

Als ik in de buurt ben van andere dieren die getraind worden met een clicker, zal mijn dier in de war raken.

Waarheid: Dieren leren te ontcijferen wat een clicker voor hen is door de nabijheid van het geluid en de lichaamstaal van hun eigenaar. Als een hond in trainingsklas is met andere honden die getraind worden met een clicker, leren honden gemakkelijk te ontcijferen welke click voor hen is.