Home » blog » Ze lossen het zelf wel op….

Ze lossen het zelf wel op….

Stel je de volgende situatie eens voor:

Twee kinderen en hun ouders zijn op een speelplein. De ouders staan wat te kletsen terwijl de kinderen gaan spelen. Kind 1 duwt ineens hard tegen kind 2 aan en even later doet hij het nog een keer. Kind 2 kijkt wat ongemakkelijk en besluit maar ergens anders te gaan spelen. Hij kijkt even naar zijn ouder maar die kletst vrolijk verder. Kind 1 komt achter kind 2 aan en duwt hem nog een keer. Kind 2 kijkt weer naar zijn ouder. Ouder 2 kijkt naar ouder 1 met een vragende blik waarop ouder 1 zegt: “Laat het ze zelf maar oplossen, het zijn kinderen”. En beide ouders grijpen niet in terwijl kind 2 achtervolgd wordt door kind 1…..

Rare situatie? Waarom grijpen de ouders niet in? Arm kind 2, die niet gezien wordt door zijn ouder. En kind 1 leert zo dat zijn pestgedrag niet gestopt wordt. Voor beide kinderen geen ervaring waar ze goede sociale vaardigheden van leren. Het zal dan ook niet vaak voorkomen dat ouders dit gedrag toelaten bij kinderen. Maar dit is wel de normaalsituatie voor veel hondenbegeleiders en hun honden.”Ze lossen het zelf wel op” of “Laat ze het zelf maar oplossen” is een veelgehoorde uitspraak wanneer honden elkaar ontmoeten en de ontmoeting verloopt wat stroef of met erg veel bombarie.

Besluipt wordenMaar is dat nou wel zo handig? Je zou denken dat honden dat onderling wel kunnen oplossen want die spreken nu eenmaal honds. En zelf oplossen werkt vaak ook prima wanneer beide honden stabiel, sociaal gedrag laten zien. Je zult niet zo gauw zien dat één van de partijen zich bedreigd voelt of zich als bully, een pestkop, opstelt. Maar wanneer één van de honden erg onzeker is en daardoor wat terughoudend is of juist heel erg aanwezig en opdringerig bij de ander, dan liggen de verhoudingen een beetje scheef. Op de momenten dat een hond zich onveilig voelt kun je niet verwachten dat hij zich op een rustige manier uit de situatie kan redden. Zelf oplossen betekent dan al gauw: heel hard wegrennen of van je af gaan snauwen als je nergens heen kunt rennen. Beide oplossingen gaan niet werken op de lange termijn. Het wegrennen zal de andere partij juist stimuleren om te jagen en het snauwen lost het wellicht tijdelijk op in die situatie maar wat heeft de hond geleerd? Dat hij niet van zijn begeleider op aan kan om de situatie veilig te maken, want “hij moet het zelf oplossen”. Wanneer je hond de ‘jager’ of  bully is in het verhaal dan is het misschien makkelijker om te zeggen laat het ze maar zelf oplossen omdat deze hond er geen schade van lijkt te ondervinden.

Wanneer er achter een hond aangejaagd wordt, wordt dit vaak niet gezien als pestgedrag, omdat het lijkt alsof ze leuk samen aan het rennen zijn. Heb jij zo’n hond die graag samen rent. Kijk dan eens goed naar de lichaamstaal van de voorste hond. Wanneer de staart gespannen tegen de buik gehouden wordt, en de hond werpt blikken om zich heen of probeert tussen benen te verschuilen, is het geen spelgedrag. De hond is een uitvlucht aan het zoeken voor het pestpartijtje.

In principe ben ik voorstander van honden zelf laten denken en zelf dingen te laten uitvogelen maar dan heb ik het over situaties als bijvoorbeeld een trainingssessie met een uitdaging of verhoging van de criteria. Of ik heb het over het leren omgaan met onze maatschappij zoals leren kijken naar samen oplossenverkeer,  balonnen, uithangborden etc. Maar in beide gevallen heb ik als begeleider invloed op de situatie. Ik zorg ervoor dat mijn hond niet voor een onoplosbaar probleem komt te staan, ik zorg ervoor dat de situatie overzichtelijk is en niet angstaanjagend. Is het voor mijn hond TE moeilijk dan pas ik de situatie aan of ik haal mijn hond uit de situatie. Hij hoeft het namelijk niet helemaal alleen op te lossen. Ik, als zijn begeleider, help hem daar waar het nodig is en ik zorg ervoor dat hij geen noodsprongen hoeft te maken om iets op te lossen.

Zelf oplossen is goed wanneer je hond er op een positieve manier van leert en beter van wordt. Leert hij bang te zijn voor iets of leert hij zijn gedrag zo in te zetten dat anderen bang van hem worden dan is dat niet ok in mijn ogen. Hij is niet gegroeid in zijn vaardigheden om met de wereld om te kunnen gaan of in zijn sociale vaardigheden. Onze honden begeleiden daar waar de (sociale) situatie te moeilijk is voor een individu, zorgt ervoor dat jij als begeleider een nog betere band ontwikkelt met je hond, het zorgt ervoor dat je heftige conflicten zoveel mogelijk kunt vermijden, het zorgt ervoor dat je kunt voorkomen dat jouw of andermans hond, moeite gaat hebben met interacties met andere honden. Het zorgt ervoor dat andere begeleider zich veiliger voelen wanneer jij en je hond aan komen lopen.

Als hondenbegeleiders hebben we allemaal verantwoordelijkheden. Een daarvan is ervoor zorgen dat jouw hond zich veilig voelt en een andere is ervoor te zorgen dat andermans hond zich veilig voelt. Zelf oplossen? Zoveel mogelijk alleen daar waar de honden dat echt kunnen. Sociale situaties waarin een van de partijen te heftig wordt benaderd of zich te heftig gedraagt passen daar niet bij. In die gevallen is het beter de interactie te onderbreken voordat het echt escaleert. Er zijn zoveel honden in onze maatschappij, ze kunnen niet allemaal met elkaar overweg. Net zomin als wij bij iedereen op de koffie gaan.

Meer weten over hondentaal? Neem gerust contact op of kom eens  vrijblijvend kijken bij een van onze cursussen: Agenda

 

foto’s: Noelle Hoorneman en Sam Turner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *