Home » blog » Wanneer ben je uitgeleerd?

Wanneer ben je uitgeleerd?

Wanneer is het tijd om te stoppen met cursus volgen? Wanneer heb je alles geleerd dat je moet leren? Bestaat dat moment eigenlijk wel. De vraag wanneer een hond alles heeft geleerd wat er te leren valt word vaak door de begeleiders beantwoord. Voor sommigen is het meteen na de puppycursus klaar. De sociale verplichting is gedaan en nu moet hij het wel kunnen. Voor anderen is het duidelijk dat de pup die puber wordt nog wel een eindje te gaan heeft in zijn leerproces. En voor weer anderen gaat er een wereld open waarin ze zelf geen genoeg kunnen krijgen van het leren. En dan niet eens zozeer wat de hond leert maar vooral ook wat ze zelf leren. Want wanneer zijn wij eigenlijk uitgeleerd?

Nieuwsgierigheidleren, uitgeleerd, wanneer ben je uitgeleerd?, nieuwsgierig, pup

De informatie die je opdoet bij een cursus of een opleiding raakt een snaar als het goed is. En wanneer dat gebeurt dan wordt je nieuwsgierigheid geprikkeld. Dat is wat er met mij gebeurde toen ik mijn studie in Wageningen volgde. De wereld van diergedrag ging voor me open en ik was nieuwsgierig naar alle mogelijkheden. In eerste instantie soorteigen gedrag en vervolgens hoe je gedrag kon beïnvloeden door middel van klassieke of operante conditionering. Daarna hoe de fysiologie van gedrag in elkaar zat…. echt, ik kon er geen genoeg van krijgen. En eerlijk is eerlijk….. ik kan er nog steeds geen genoeg van krijgen.

Nooit uitgeleerd

Ik raak nooit uitgeleerd en daar ben ik blij om. Jaarlijks volg ik nascholingen om mezelf te verdiepen in verschillende onderwerpen. Het kan iets geheel nieuws zijn of het kan zijn dat ik naar een spreker ga die ik bewonder om zijn of haar werk. In dat laatste geval krijg ik nog weleens de vraag waarom ik dat doe? Waarom wanneer je de stof kent of beheerst? Ik ben van mening dat ik nooit uitgeleerd ben. Zelfs nu ik zelf, naast hondenbegeleiders met hun honden, ook hondenprofessionals opleid in binnen- en buitenand vind ik nog steeds dat ik wat te leren heb. Ik ben nieuwsgierig naar meer en geniet van verdieping. En hoe meer ik weet hoe meer ik me realiseer dat ik nog niet voldoende weet.

Toch nog nieuw

Bij het luisteren naar sprekers die ik al heb horen spreken of bij het lezen van een boek over een onderwerp waar ik al bekend mee ben, hoor en lees ik toch iedere keer weer iets nieuws. Of de context of betekenis van iets verandert. Het verandert doordat kennis groeit. Doordat je misschien deze keer alweer meer bagage hebt dan de vorige keer pik je er net weer nieuwe stukjes uit waardoor de puzzel beter in elkaar past.

lesgeven, leren, kennis , uitgeleerd

En dat is het mooie van leren, het eindigt nooit. Er is nooit een moment dat je alles al weet. Iedere dag en iedere situatie kunnen je nieuwe inzichten geven of je visie van de wereld ineens veranderen.

Lesgeven is nog een keer leren

Een mooi voorbeeld kan ik geven met lesgeven. Bijna iedere les leer ik nog steeds bij. Echt waar, ook na zoveel jaar en ook nadat ik mijn kennis op papier ben gaan zetten. Geen enkel mens is het zelfde en dat geldt ook zo voor honden. Er zijn altijd situaties waarin mijn oplossing anders uitpakt. Op die momenten flexibel en nieuwsgierig genoeg zijn om aanpassingen te maken zorgt ervoor dat bijna alles op te lossen is. Ontzettend leuk om te doen en ook onzettend bevredigend.

 

Niemand is naar mijn mening dus eigenlijk ooit uitgeleerd. Het kan nooit zo zijn dat je alles al weet toch? En leren helpt je een ‘open mind’ te houden en om situaties met nieuwe ogen te kunnen zien. En voor honden? Tja, daar gaat hetzelfde op. Ze zijn nooit echt uitgeleerd. De wereld kan iedere keer weer nieuwe dingen bieden en jij als begeleider kunt ervoor zorgen dat je hond flexibal en nieuwsgierig blijft door samen met hem te blijven leren. Of het nu om ‘braaf zijn’ gaat of om allerlei trucjes, je bent nooit klaar met leren!

 

tekst: Sam Turner

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *