Home » blog » Voorgeprogrammeerd?

Voorgeprogrammeerd?

Sommige dagen gebeuren er dingen waardoor je weer eens gaat nadenken over hoe je als trainer in de wereld staat. Nou ja wereld…in de hondentrainingswereld dan. Zowel gisteren als vandaag heb ik gesprekken gevoerd over hondentraining, hoe honden leren en wat eigenaren van ze verwachten.

Voor mij is het heel vanzelfsprekend dat een pup/jonge hond alles nog moet leren. In de puppycursus komt dit al aan de orde, eigenlijk al in de eerste les. Wat verwacht iemand van zijn hond en wat verwachten we met zijn allen van onze honden in de maatschappij.

Hij weet dat het niet mag...

Hij weet dat het niet mag…

Wanneer er een pup of jonge hond in huis komt (of zelfs een volwassen hond) geven mensen deze meestal wel even de tijd om te wennen. Dat wennen is een tijd waarin vaak veel mag en er niet zoveel aandacht wordt besteed aan gedragingen die misschien ‘later als ze groot zijn’ een irritatiepunt kunnen worden. Wat er echter gebeurt wanneer de pups tussen de 10 tot 12 weken oud zijn is een totale omschakeling. Ineens moet de pup alles kunnen. Veelgehoord: ‘Hij weet wel dat het niet mag’ of ‘hij weet wat de bedoeling is’. Wanneer iemand echt denkt dat een pup het dan wel weet is het natuurlijk logisch dat er frustratie optreedt.

Maar weet een pup van 12 weken echt wat de bedoeling is? Nou,……nee eigenlijk niet. De pup weet wel hoe hij of zij zich in grote lijnen honds moet gedragen maar zelfs daarin moet de pup nog leren. Maar onze mensenregels ‘kennen’…nee helaas is dat toch echt niet het geval. Zelfs wanneer bijvoorbeeld de moederhond helemaal geweldig is en super braaf, dan is dat geen garantie dat pupsel dat ook wordt. De pup moet namelijk alles nog leren.

Onze menselijke regels en eigenaardigheden worden niet automatisch van moeder op pups doorgegeven. Er is geen handboek dat doormoederhonden aan de pups wordt uitgedeeld, zoiets als ‘een hondenleven lang in balans in de mensenwereld’. De pups zijn niet voorgeprogrammeerd als huishond. Wel op het gebeid van soorteigen gedrag, instinctief en intrinsiek gedrag, daar is een blauwdruk voor. Maar gedragingen die nodig zijn om ons mensen ‘gelukkig’ te maken zijn meestal gedragingen die totaal tegen het ‘hond zijn’ ingaan. Denk maar aan het niet mogen jagen op allerlei leuke bewegende dingen: joggers, paarden, fietsers, rennende kinderen etc. Of geen eten van het aanrecht af mogen halen.

Het handboek is niet aanwezig, het bestaat gewoonweg niet. Iedere pup/jonge hond en zelfs iedereMensen voor dummies volwassen hond zal je moeten leren wat de regels in en om jouw huis zijn en wat we van ze verwachten in de maatschappij. Iedere hond zal je opnieuw moeten ‘programmeren’ naar jouw normen & waarden. Voorgeprogrammeerde honden bestaan niet, alleen bij de Blokker in het speelgoedschap.

Het programmeren, al praten we liever over het opvoeden, van je hond is overigens hartstikke leuk want je kunt je hond alles aanleren wat jij belangrijk vindt. Terwijl je dat aan het doen bent bouw je een sterke band op samen met je hond. Uitleggen wat je bedoelt, belonen van het gedrag dat je wilt zien en veel samen spelen zijn de basis van een lang en gelukkig hondenleven samen. En zo kun jij het handboek zijn voor je hond, hem uitleggen hoe de mensenwereld werkt en hoe hij in deze wereld in balans kan blijven.  Het kost alleen wel tijd….heel veel tijd en ook geduld, maar dan heb je wel die ene speciale hond. Een unieke én onbetaalbare, want zo’n hond vind je niet zomaar in een winkel.

Meer weten over opvoeden van je pup/puber/volwassen hond? Lees tip: De serie “Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans.” Geschreven door Sam Turner en Martine Burgers.

Deel 1 ‘Elke pup een goede start’ is een handboek voor de eerste 6 maanden van een hondenleven. Vol met achtergrondinformatie plus opvoedtips en oefeningen.
Deel 2 ‘ Je puber goed op pad’ komt 25 september uit! Het boek dat verder gaat waar deel 1 gestopt is: het begin van de puberteit. Nog meer achtergrond, hondentaal en uiteraard ook hier weer oefeningen en tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *