Home » blog » Trekspel; wie wint er?

Trekspel; wie wint er?

Als eigenaar van een staffordkruising is mij altijd afgeraden om een trekspelletje  te spelen met mijn hond en als ik het zou doen moest ik ervoor zorgen dat ik altijd zou winnen. Zo zou ik mijn positie als ranghogere kunnen blijven bevestigen.

Dominatie?
trekspelDeze visie heb ik inmiddels veranderd en ik geef eerlijk toe: ik ren regelmatig mijn hond in de tuin achterna. Opgetogen rent mijn hond voor me uit met haar oren plat in haar nek en haar staart recht overeind. Tekenen van dominantie? Speelt zij nu een spel met mij, waarmee ik mijn positie verlies? Neemt zij zo een loopje met mij?

Nee, totaal niet. Sinds ik niet meer steeds wil/moet winnen is er een gelijkwaardige relatie in het spel ontstaan. Waar ze voorheen het speeltje al bij voorbaat uitspuugde en het spel stopte omdat er toch geen lol in zat, kan ze nu niet wachten om samen te spelen.

Uitdagen
Zij daagt mij uit, ik daag haar uit. We doen vangspelletjes. Dan ren ik haar achterna waarna zij stil blijft staan en ik het speeltje weer kan vangen. We trekken er samen aan en we hebben contact en interactie door dit spel. We hebben wel degelijk regels, maar gebaseerd op samen plezier hebben. Zo leert ze dat ik niet van te hard spelen hou, dat ze op me kan vertrouwen omdat we delen en ze leert wachten op haar beurt (als we samenspelen met onze andere hond).

Win-win situatie

IMG_1516Als begeleider van je hond is het belangrijk om te investeren in een relatie waarin er een wisselwerking plaatsvindt, zodat er een positieve samenwerkingsrelatie kan ontstaan. Samen delen en spelen hoort daar bij. Door deze manier van spelen ontstaat er interactie en de wil om contact te maken met elkaar. Gehoorzaamheid is dan niet meer iets dat afgedwongen hoeft te worden, maar dat ontstaat.

 

En daarmee trekt niemand meer aan het kortste eind, maar is het trekspel een win-win situatie geworden!

tekst: Jelien Lammers
foto’s: Jelien Lammers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *