Home » Treibball

Treibball

Treibball is een in Nederland nog relatief onbekende sport.
Treibball is door Jan Nijboer bedacht, een Nederlander die in Duitsland woont.

In Duitsland en Zwitserland is het een populaire sport, waar eigenlijk hele diverse rassen aan meedoen. Het is dus geen sport voor alleen maar veedrijvers en hoedende honden! Alle honden kunnen dit eigenlijk doen, mits ze willen samenwerken met hun baasje.

De bedoeling bij Treibball is dat de hond 8 grote ballen in een goal “drijft” (lees: duwt met zijn neus en lichaam). Dit alles uiteraard op signalen van de baas. Dit kan op stemcommando’s zijn, maar ook op handgebaren of fluitsignalen. De hond moet uiteindelijk o.a. de commando’s zit, af, voet, vooruit, push, links, rechts, etc. goed beheersen voor een perfect resultaat

Treibball is geen belastende sport, en is daarom ook geschikt voor jonge honden, oude honden en honden met een beperking.

Hoe werkt het?
In het midden van een groot veld liggen 8 grote ballen (meestal gymnastiekballen). Deze ballen liggen in een driehoek, net zoals bij poolbiljarten gebruikelijk is. De baas staat met zijn hond aan de rand van het veld bij een goal. Op teken van de baas dient de hond zo snel mogelijk de ballen (een voor een) terug te drijven naar de baas, waar de ballen dan ook nog in de goal moeten belanden. De baas mag gebruik maken van stem, handgebaren of fluitsignalen.

Iedere hond heeft maximaal 15 minuten de tijd om alle 8 de ballen in de goal te drijven. De tijd start op het moment dat de hond de “outrun” start. De tijd stopt pas op het moment dat alle 8 de ballen in de goal zitten en de hond voor de goal ligt.

Je kunt dit spelletje natuurlijk heel spannend maken door bijv.
-elke keer een bepaalde kleur bal uitkiezen die de hond moet halen
·een rij van ballen maken, en de hond de bal van je keuze laten halen
·de hond door allerlei versmallingen heen de bal laten drijven
Zo zijn er nog tal van mogelijkheden.

De cursus wordt in blokken van 4 lessen van 50 minuten aangeboden. Het is mogelijk meerdere blokken deel te nemen, de oefeningen zullen uitgebouwd worden.