Home » blog » Rust: prikkels verwerken

Rust: prikkels verwerken

Gisteren was de laatste dag van het Animal Event 2017. Een prachtige zonnige dag al stond er een pittige wind die de temperatuur toch wel iets naar beneden haalde. Een dag waarbij er vele bezoekers rondliepen en velen van hen met honden. Een dag waarbij mensen over gedrag hebben kunnen leren en over een veelheid aan dieren en activiteiten. En een dag waarbij honden op een plek zijn geweest met heel veel verschillende geuren, mensen, honden, dieren en ook activiteiten.

Dit jaar was Paws4Fun incognito aanwezig in stand 103. Incognito omdat we dit jaar voor het eerst geen demo’s of workshops op het gebied van Balans en Coördinatie hebben gegeven en specifiek voor de boekenserie ‘Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans…’ aanwezig waren. Het Paw4Fun team was echter wel aanwezig in de vorm van Corine, Alida, Maaike, Jacqueline, Claudia, Marc en Rianne. Een geweldig team mensen die ons super hebben geholpen net als andere jaren bij Animal Event maar dan nu zonder honden op sleeptouw. Als teams in de stand verdeeld over het weekend samen met Martine en Sam om mensen te woord te staan over de serie en het komende boek 4 ‘De hond als atleet’.Rust is belangrijk, prikkels, verwerking, slapen, de dag erna

In en om de stand hebben we vele mensen voorbij zien komen met en zonder hond. Ook hebben we zelf een rondje over het terrein gelopen om collega’s zien en spreken en om te shoppen. Een evenement als Animal Event is groot! Heel groot. Er zijn zoveel dingen te zien en beleven dat aan het eind van de dag iedereen wel een beetje vol in zijn koppie raakt. Voor de honden die we voorbij hebben zien komen gold dat net zo hard. Naarmate de dag vordert hebben honden een opeenstapeling aan indrukken te verwerken gehad en zijn ze moe aan het worden van de gehele dag in beweging zijn.

En dan de dag na Animal Event? Tja dan is het even bijkomen eerlijk gezegd. Opstarten gaat net iets langzamer dan normaal en de behoefte aan opzwepende muziek in de vroege uurtjes is wat lager. Kortom: alles moet even verwerkt worden. En daar dan weer de parallel met onze honden. Na een dag of ervaring die veel indruk maakt moet er tijd zijn om alles te verwerken. De meeste honden die na Animal Event thuis zijn gekomen zullen meteen zijn gaan slapen (net als ik) en vandaag pas weer een beetje leven vertonen. En ook vandaag hebben ze waarschijnlijk een iets lager tempo en zullen ze sneller en langer kunnen slapen. Die tijd om prikkels te verwerken is nodig, het moet allemaal een plekje krijgen. En ook dat kost energie. Het slapen is verwerken tegelijk waardoor je hond wellicht minder uitgerust is in eerste instantie.

Voor sommige honden zijn normale dagen zonder evenementen al een uitdaging waarvan ze iedere dag moeten bijkomen. Niet voor iedere hond is onze maatschappij even makkelijk om mee om te gaan. prikkels filteren en verwerken kan een echte uitdaging zijn. regelmaat, voldoende rust en de ruimte om aan te kunnen geven dat iets teveel is, is dan belangrijk. Daarvoor moet je als begeleider je hond goed kennen en zijn signalen kunnen herkennen. Dat kunnen algemene signalen zijn zoals hijgen, wallen onder de ogen of onderweg gaan liggen. Maar honden kunnen ook hun eigen specifieke gedragingen laten zien om aan te geven dat het teveel wordt. Denk dan aan in de riem bijten, blaffen, uitvallen, of zelfs achter je gaan lopen en in je knieholtes duwen. Als begeleiders dus een knappe taak om voor deze honden een veilige omgeving te creëren zodat ook zij in onze maatschappij kunnen functioneren.

Prikkels verwerken is belangrijk. Tijd en rust hebben daarvoor en begrip vanuit je begeleider of trainer is een voorwaarde. Voor begeleiders dus een taak om hun hond zo goed mogelijk te leren lezen en keuzes te maken in wat er mogelijk is voor welke hond op welke dag. Keuzes maken met betrekking tot wat genoeg is of wanneer het stiekem net teveel is geworden. Kiezen voor je hond wanneer je ziet dat het even teveel wordt. En dus heel belangrijk: geef je hond de tijd om te verwerken. Laat hem lekker uitslapen en werk misschien een versnelling lager tot je ziet dat hij weer ruimte heeft in zijn energieniveau en koppie.

Fijne dag allemaal!

tekst en foto: Sam Turner

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *