Home » blog » Rijles voor het lijf

Rijles voor het lijf

Laatst dacht ik terug aan die allereerste momenten in een auto tijdens rijles. Hoe onzeker je bent over de breedte, lengte en hoogte van de auto. Dat het nog zo moeilijk in te schatten is of de auto in een parkeervlak past, dat je nog niet weet hoe je moet sturen om achteruit in te parkeren en het keren op de weg je met meer dan nodig keren steken eindelijk lukt.

Vertrouwen krijgen

lijf sturenMaar een aantal jaar verder weet ik inmiddels precies wat ik met mijn Kangootje
kan. Ik weet dat ik in de parkeergarage pas (zonder dat ik achter het stuur mijn hoofd buk…) en ik weet welke parkeervakken geschikt zijn voor mijn auto en mijn vaardigheden.

En kennen jullie dat? Dat er iemand achter de auto staat die roept dat er nog wel 2 meter ruimte is? Maar dat jij je af vraagt of dat wel zo is? Voorzichtig en vertrouwende op de ander rijd je stapvoets achteruit. En zolang die ander maar echt te vertrouwen is en ook goed communiceert wanneer je moet stoppen zorgt dit meestal voor krasloze parkeeracties.

Bewustzijn van de ruimte die je inneemt

Door ervaring en uitproberen wordt je bewust van de lengte, hoogte en breedte van een auto. Inschatten en uitproberen, daarmee bouw je vertrouwen op achter het stuur. En uiteindelijk kun je de auto als het ware om je heen voelen. Een bewustzijn van de ruimte die je inneemt met je voertuig.


Propriocepsis

En laatst bedacht ik me dat dit hele proces van het voertuig leren kennen te vertalen is naar de propriocepsis bij honden. Propriocepsis betekent het lichaamsbewustzijn. Weten hoe groot, hoog en breed je bent. Puppies en pubers zijn continue bezig met het leren uitvogelen wat past en wat kan. Waar ze eerst nog wel onder de salontafel door konden, kan dat een aantal weken later niet meer. Alsof ze iedere maand van voertuig wisselen en het allemaal weer opnieuw moeten leren kennen. Je kunt je voorstellen dat dit een lastig proces is waarin honden opeens weer onzeker kunnen zijn.

Twijfels

De twijfel die wij kennen bij het achteruitrijden ‘past het echt wel?’ zien wij bij de honden vaak op de tonnen en krukjes parcoursen. De twijfel bij de hond als de begeleider de hond erop vraagt en de hond denkt ‘Maar pas ik daar wel op?’. Door eerst voorzichtig af te tasten of ze er niet van af vallen, of het stevig staat en of de begeleider wel echt te vertrouwen is, leren ze steeds beter de capaciteiten van hun lijf te herkennen. En als ze dat geleerd hebben snappen ze waar ze overheen of onderdoor kunnen, waar ze moeten bukken of waar ze beter om kunnen lopen.krukjes gym

Lijf leren besturen

Door honden veel te laten oefenen om de mogelijkheden van hun lijf te ontdekken en ze veel (krasloze) ervaringen te geven, zullen ze hun lijf steeds beter kunnen besturen. Hierdoor zullen ze met veel zelfvertrouwen op pad kunnen gaan!

 

Deze ‘rijlessen’ voor het lijf zijn bij Paws4Fun te vinden onder de Puppygym voor pups tot 6 maanden, of de Balans en coördinatie lessen.

 

tekst: Jelien Lammers
foto’s: Noëlle Hoorneman en Marc Klinkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *