Home » blog » (On)gevraagd advies?

(On)gevraagd advies?

Door mijn fantastische werk zie ik veel mensen met hun honden. Allemaal stuk voor stuk blij met hun hond en van goede wil om deze op te voeden of lekker samen bezig te zijn in de sport of trucjes tak van het hondengebeuren. Wat iedereen gemeen heeft, zeker in de puppy- en puberfase, is dat iedereen wel een tip heeft, DE oplossing heeft of het beter weet. Dat kan natuurlijk enorm vervelend zijn. Meestal is mijn oplossing voor al die verschillende bemoeienissen: netjes bedankt zeggen en er niets mee doen of als je twijfelt even contact met mij opnemen (als ik dan je instructeur ben natuurlijk). Stel je vragen bij iemand die ervoor opgeleid is en niet zomaar bij de achterbuurman die altijd herders heeft gehad.

Toch ongevraagd advies?

advies, ongevraagd, honden adies, begeleiding

Nu betrap ik mezelf erop dat waar ik voorheen altijd
heb geroepen “ik geef geen ongevraagd advies” er langzaamaan
een tendens is om me wel ongevraagd te bemoeien met andermans honden. “Ieks!!! ” Ik schrik er zelf van. Maar om dat te verantwoorden heb ik mijn gedachten er toch eens over laten gaan en ben ik er vrijwel zeker van dat ik mijn bemoeienissen vooral richt op begeleiders die ik persoonlijk ken en begeleiders die bij mij komen of bij mij zijn geweest voor Balans en Coördinatie trainingen. Dus niet de standaard “je moet zus en zo met je hond omgaan” maar meer gericht op het bewegen van de hond of het bewegingsapparaat van de hond (ja ja ik maak onderscheid ook al is het onlosmakelijk verbonden).

Hond observeren

Afijn, waarom doe ik dat? Mijn streven met de Paws4Fun Balans en Coördinatie trainingen is dat iedere hond zo goed draven, gangwerk hondmogelijk in zijn vel kan zitten en dat hun begeleiders oog krijgen voor hun beweging en eventuele veranderingen in deze beweging. Het is opvallend hoeveel begeleiders niet weten hoe hun hond beweegt, welk ritme hun hond heeft in de verschillende gangen (ja, verschillende gangen!) of hoe hun hond bijvoorbeeld bepaalde bewegingen of opdrachten vermijd om duidelijk te maken dat iets moeilijk is of ongemakkelijk. Het vergt niet alleen dat je kijkt naar je hond maar dat je ook echt observeert. Kijken en in je opnemen en dat dag in dag uit. Zowel op de wandelingen als bijvoorbeeld het trappenlopen, sporten of spelen.

Gericht adviseren / doorverwijzen

Dus in workshops en lessen spreek ik begeleiders aan over de bewegingen van hun hond. Daarbij kan ik adviseren om een hond te laten nakijken bij een osteopaat of dat ze gerichte oefeningen mee krijgen waarbij ze in een periode van 2 tot 4 weken vooruitgang moeten gaan zien bij de specifieke bewegingen die ik bedoel (is er geen vooruitgang dan is doorverwijzen nog steeds de volgende stap). De meeste begeleiders vinden het fijn dat er uitleg wordt gegeven en dat er serieus naar hun hond wordt gekeken. Sommigen vinden het licht irritant maar zijn dan heerlijk beleefd (dank daarvoor want ik bedoel het echt niet vervelend) en uiteindelijk krijg ik dan toch vaak een berichtje dat ze met de hond naar de osteopaat of een andere therapeut zijn gegaan. Super!

Kijken en zien!

Een tijd terug betrapte ik me erop dat ik mensen in pb’s aanspreek via FB als reactie op filmpjes of foto’s. Het is denk ik een vakafwijking maar het is nog steeds een bemoeienis. Soms komen de filmpjes per mail bij me aan en wordt erom gevraagd. In beide gevallen bemoei ik me er dus mee. Maar is dit hetzelfde soort bemoeienis als wanneer iemand op straat zich tegen je pup aan bemoeit? Tja, dat is een lastige. Het enige waar ik voor mezelf heel streng in ben is dat ik het niet plompverloren in een antwoord post en dat ik geen ‘moeten’ zeg (OK, bij sommige mensen die ik live zie wel……maar dan is het echt noodzaak!!). Het is en blijft eigen keus van die persoon maar soms moet ik gewoon even mijn gedachten te kennen geven om mensen te helpen ECHT te kijken naar hun hond, of beter, niet alleen om te kijken maar ook om te zien. Kijken kan iedereen, zien moet je leren.Kijken, zien, observeren, honden

Dat leren kijken EN zien is iets dat in de workshops en lessen terug komt. Het helpt begeleiders enorm merk ik en ik hoor geregeld dat mensen echt anders zijn gaan kijken naar hun hond. Niet eens alleen in lichamelijk belastende situaties maar alledaagse dingen. Begeleiders leren signalen zien van hun hond die ze eerder niet herkenden. Op die momenten passen ze hun reacties aan of de activiteit van de hond. Wat het ook is, er verandert iets.

Hondenprofessionals

In de lezingen, workshops en cursus Balans en Coördinatie voor instructeurs is een groot deel van de lesstof gericht op het leren kijken en zien. Met andere ogen kijken is dan vaak nodig omdat zij zich richten op gedrag in sociale zin en vaak minder op gedrag en signalen in de zin van lichamelijk gemak/ongemak, spierbewegingen of vermoeidheid. Helemaal niet zo makkelijk merken professionals maar er opent zich een wereld waarin ze hun klanten met honden nog beter kunnen begeleiden. En daar doe ik het voor. Lichamelijk ongemak is namelijk een van de grootste redenen van probleemgedrag in onze maatschappij en wanneer wij mensen dat niet zien is het lastig om de honden te helpen. Meer inzicht in hondenlijven gaat ervoor zorgen dat we ze beter kunnen begeleiden en begrijpen. Win-Win situatie!

Wil je als hondenprofessional meer weten over beweging, belastbaarheid en hoe je Balans en Coördinatie kunt inzetten om honden en hun begeleiders nog beter te begeleiden samen? We bieden regelmatig lezingen aan en ook een cursus Balans en Coördinatie voor instructeurs. Op 29 maart start een nieuwe cursus, kijk voor meer informatie of om je in te schrijven op www.paws4fun.nl/instructeurscursus

 

Tekst: Sam Turner
Foto’s Noëlle Hoorneman

2 Responses so far.

 1. Josefien van de Kamp schreef:

  Een herkenbare Sam voor mij! Jij kíjkt echt naar hond en begeleider en benoemt dingen. In het begin vond ik dat best confronterend, maar als nel waardeerde ik het enorm en heb er veel van geleerd. Dank je, Sam!

  • Sam Turner schreef:

   Hi Josefien,
   Graag gedaan. Kan me voorstellen dat het confronterend is geweest. Je hebt het wel echt super opgepakt en veel vragen gesteld :). En jij en Spot zijn echt gegroeid samen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *