Home » blog » Oefeningen of vaardigheden?

Oefeningen of vaardigheden?

Dit najaar en volgende zomer ga ik spreken over het voorbereiden van jonge honden op de sport. “Sport zeg je? Jij??” Tja, goede vraag want ik beoefen niet actief een hondensport met mijn eigen honden, althans ik loop geen wedstrijden. Maar toch, ik begeleid wel veel honden en mensen die (willen) sporten. En die begeleiding doe ik voornamelijk wanneer de honden nog heel jong zijn, bij pups al eigenlijk. Maar naast de sporters begeleid ik bij Paws4Fun natuurlijk veel mensen en honden die gewoon leuke dingen willen doen samen.
Vaardighedendobbelsteen rollen
Bij het aanleren van oefeningen/gedragingen bij mijn eigen honden voor wat voor taak ook, maak ik gebruik van allerlei verschillende vaardigheden die ze voor een specifieke taak nodig kunnen hebben. Je kunt het vergelijken met bouwstenen. Zo is het duwen van een Treibball niet simpelweg alleen het duwen van de bal. Hiervoor is kracht nodig, kennis over targets, van me af en naar me toe kunnen lopen, maar ook zelfbeheersing,  zelfbewustzijn en lichaamsbeheersing. Een paar van deze vaardigheden lijken in eerste instantie niet direct iets met de sport te maken te hebben maar zijn er wel degelijk deel van.
In de lessen probeer ik mijn cursisten het belang van het voorbereiden van lichaam en geest aan te leren wanneer we het hebben over taken die we voor onze honden bedenken. We splitsen gedragingen in hele kleine stukjes en doen soms oefeningen die helemaal geen relatie lijken te hebben met het gedrag dat we de honden uiteindelijk willen aanleren. Cursisten vragen weleens: “Wat is het nut hiervan?”, “Waarom doen we dit?”. Dit wordt natuurlijk toegelicht maar na één of twee weken, laten hun eigen honden zien wat het resultaat en doel is van de oefening. De honden begrijpen wat er gevraagd wordt en ze leren ook ‘antwoord te geven’ op een nieuwe vraag. Hiermee bedoel ik dat een hond in een nieuwe situatie gedrag aan kan bieden dat nog niet eerder aangeleerd is.

Propriocepsis, lichaamsbewustzijn, zelfcontrole, zelfbewstzijn en zelfverzekerdheid zijn vaardigheden die eigenlijk voor alles nodig zijn. Deze aanleren door middel van spel en oefeningen waar spieren leren hoe bepaalde bewegingen voelen, lijkt niet altijd op gericht leren. Maar controle krijgen over je benen en voeten (alle vier!!) kan een hele openbaring zijn 🙂 .

denkspelOok de hersenen doen mee
Spelletjes spelen waar de hersenen en probleemoplossende vaardigheden worden gestimuleerd lijken soms vreemd en onnodig. Wat heeft het rollen van een dobbelsteen of het kijken naar een voertje te maken met sport? Maar het combineren van dit soort elementen kan resulteren in een jonge hond die een oefening of gedraging kan uitvoeren in een tot dusver onbekende context. Puur door de eerder aangeleerde vaardigheden te combineren kan deze jonge hond het juiste antwoord voor deze nieuwe trainingsvraag verzinnen.

Het is zo ontzettend leuk om je te richten op de reis. Om essentiele vaardigheden aan te leren voor mens en hond. En het profijt van deze vaardigheden is enorm en niet alleen gelimiteerd tot het uiteindelijke einddoel of eindgedrag.

Kijk naar de vaardigheden die nodig zijn voor je jonge hond (iedere hond eigenlijk) voor het leven,  een hondensport of andere taken… waarschijnlijk zijn het er meer dan je dacht maar ik verzeker je dat het aanleren van deze vaardigheden jou en je hond enorm veel plezier gaat bieden!

Meer weten over vaardigheidstraining voor pups / jonge honden? Kijk eens naar onze Super Start Sport Puppy cursus

 

foto’s: Noëlle Hoorneman, bron Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans. Je puber goed op pad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *