Home » blog » Mijn hond kan niet los en nu?

Mijn hond kan niet los en nu?

Het ideaalbeeld is de hond die lekker los kan rennen en ravotten in het bos en op de hei. Heerlijk genieten van de vrijheid en echt helemaal hond zijn. Wat willen mensen van hun hond? Dat hij los kan lopen en dat hij netjes terugkomt. Het lijkt ook het leukst voor honden, om altijd los te lopen, althans in onze beleving.

Maar wat nou als je een hond hebt

die jaagt?
die mensen spannend vindt?
die verkeer lastig vindt?
die alles opeet wat hij tegenkomt?

En wat als je midden in een drukke stad woont met aan alle kanten druk verkeer? Ja wat dan? Loslopen is niet altijd mogelijk. Loslopen kan dan het ideale beeld zijn van de meeste mensen maar voor veel honden in veel verschillende omgevingen is het loslopen niet mogelijk.

Is aangelijnd echt zo erg?

Er zijn legio honden die het prima naar de zin hebben met een niet los, aangelijnd, hierbovenaangelijnde wandeling.
Mensen minder, die hebben meer moeite met het aangelijnd zijn dan de honden. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de beleving van de wandeling. Mensen zijn niet allemaal gecharmeerd van het stoppen bij elke grasspriet, het zet geen zoden aan de dijk en zo kom je niet op tijd bij je eindpunt aan. Maar voor honden kan een aangelijnde wandeling prima zijn en vaak zelfs ontzettend leuk. Mits hij de kans krijgt om lekker zijn dingetje te doen door even hier te snuffelen, dan weer daar even heen, even stilstaan en de lucht ‘proeven’.

Wat kan dan wel?

Omheind veld
Om je hond toch lekker te laten bewegen kun je verschillende dingen doen. Je kunt je hond loslaten op een veld dat goed omheind is. Een veilige plek waar geen hazen of konijnen ineens langs komen huppelen en waar de hekken hoog genoeg zijn om je hond los te kunnen laten. Jij kan ontspannen als begeleider en je hond kan lekker rennen en ravotten.

Lange lijn
Schaf een lange lijn aan van 5 en 10 meter. Met een lange lijn kan je hond zijn eigen tempo lopen zonder dat hij weg kan. Je kunt ervoor kiezen om de lijn vast te houden of over de grond te laten slepen. In het laatste geval dien je wel goed op te letten want als je hond met lijn en al achter het wild aan gaat of het water in gaat dan kan die lijn nog weleens gevaarlijk worden als hij ergens aan blijft hangen. Maar met een lange lijn kan je hond op en top genieten van een bos of de hei en heerlijk zijn neus laten werken.

Hierkomen aanleren/oefenen
Leer je hond hierkomen. En dan kun je zeggen ‘ja dat is juist het probleem, daarom kan hij niet los’ dan nog steeds is het belangrijk om te oefenen!! Je zult tijd en energie moeten investeren om je hond te leren dat naar jou toe komen helemaal geweldig is. Ook wanneer je met een lange lijn werkt of op een omheind veld gaat spelen zal je hond moeten leren te komen wanneer hij geroepen wordt. Investeren dus!

Activiteiten samen
Activiteiten als speuren, canicrossen en andere hondensporten kunnen je hond helpen zijn energie kwijt te kunnen.  Trucjes aanleren en denkspelletjes aanbieden om mentaal je hond te stimuleren. Al die dingen samen zorgen voor een voldaan hondenleven waarin het loslopen niet eens gemist hoeft te worden.

Echt niet zielig!

Een hond die niet los kan in het bos is niet zielig (de begeleider misschien wel in zijn/haar eigen beleving) zolang je je erbij neer kunt leggen dat ook aangelijnd een hond kan genieten van zijn omgeving. Je zult als begeleider wat meer moeten investeren omdat ook jij aangelijnd blijft maar je weet in ieder geval zeker dat jullie samen de dingen beleven in het leven. Ook honden die niet los kunnen lopen kun je een geweldig honds leven geven. Die lijn is niet zo beperkend als je zou denken, wees creatief en geniet van het samen zijn.

 

tekst en foto: Sam Turner

 

 

 

5 Responses so far.

 1. Simone schreef:

  Top stuk! Dank hiervoor ook al is het alweer ca 2 maanden geleden. Heb de link op diverse honden groepen gedeeld. Er zijn helaas nog teveel roze bril dragers.

 2. CARIN schreef:

  En zo is het. Mooi geschreven , mijn sbt dayro kan ook niet los, heb ik me bij neergelegd , we kunnen ook wandelen met de lijn van 10 mtr. Hij vind het ook niet erg ik ook niet, zo is het een stuk veiliger. Maar als anderen in het bos daar eens rekening mee hielden was alles perfect.

 3. Ivon lijten schreef:

  Mijn Ier loopt nu sinds kort los. Is 4 jaar oud, 3,5 jaar blijven trainen met lange lijn en fluit en heel veel brokjes en spelletjes. Veilig in losloop bos, opgebouwd met korte stukjes en als wild in buurt was, meus omhoog, pas verstarren dan aan de lijn, nu dus toch los met betrouwbare recall. Altijd blijven trainen, opbouwen en niet fout in laten gaan. Nu zo gelukkig, iedere ochtend uur naar bos waarbij onze onderlinge afstand minder dan die 10 meter lijn is.

  • Sam Turner schreef:

   Beste Ivon,
   Wat mooi om te lezen dat doorzettingsvermogen en blijven oefenen zo’n mooi resultaat heeft behaald. Geweldig gedaan!

   Groeten
   Sam

 4. Evelyne de Rijk schreef:

  Wij hebben sinds 3 weken een super lieve Podenco uit Spanje. Los laten lopen is waarschijnlijk geen optie. We wisten dit van te voren. Naar zijn de reacties op straat wel.. “nou ik zou haar terug sturen, wat heb je aan zo’n hond”. Als ze helemaal gewend is gaan we naar omheind terrein en verder zorgen we voor voldoende speelplezier in en om het huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *