Home » blog » Kennismaken van honden

Kennismaken van honden

Een tijdje terug heb ik een Facebook vraag beantwoord met een filmpje. De vraag was of het verstandig was om honden aangelijnd te laten kennismaken. Onderaan deze blog vindt je het fimpje mocht je hem nog niet gezien hebben. De conclusie van het filmpje waarbij ik antwoord gaf op de vraag was dat je begroetingen tussen vreemde honden beter niet aangelijnd kunt laten plaatsvinden. Doe je dat wel dan is het belangrijk dat je het managed en dat je weet wat je gaat doen mocht het niet goed verlopen. Heel terecht kwamen er vragen naar aanleiding van het filmpje.

 

Dan maar los laten?

Al klinkt dat als de logische stap is dit voor veel honden niet de oplossing. In losloopgebieden ontkom je er bijna niet aan al kun je met een beetje creatief lopen vaak wel leuk wandelen zonder al teveel gekke ontmoetingen.Wat er ook vaak gebeurt in losloopgebieden is dat rondom de parkeerplaatsen de opwinding van de honden nog heel erg hoog is. Ze komen net uit de auto zien ineens ruimte en honden en gaan een beetje uit hun plaat. Dat kan resulteren in vrij heftige spelpartijen die kunnen ontaarden in een minder gezellige schermutseling. Of het kan ontaarden in een jaagpartij van een niet zo stevige lieverd die als ‘haas’ bestempeld wordt. Heb je een hond die ontmoetingen met andere honden lastig vindt? Dan is plompverloren een losloopgebied inlopen niet de beste strategie om hem zich veilig te laten voelen bij ontmoetingen.

los, kennis maken, begroeten, honden

Daarnaast zijn er veel honden die moeite hebben met andere honden die hun persoonlijke ruimte komen inrennen. Dat kan komen omdat ze een slechte ervaring hebben gehad, omdat ze heel onzeker zijn of omdat ze pijn hebben. In al die gevallen kan een ontmoeting erg vervelend zijn voor de hond in kwestie.

Maar wanneer je in en park loopt in de stad of in een dorp is het ook niet altijd handig om je hond op iedereen af te laten stormen. Niet iedere hond vind een ontmoeting op volle snelheid geslaagd. En niet iedereeen kan zijn hond los laten lopen. En daar schuilt dan ook weer een gevaar. Loslopende honden en aangelijnde honden. Er is meestel een hele goede reden dat een hond aangelijnd is. Daar kun je een mening over hebben maar er is altijd een reden dat hij aangelijnd is. En ongeacht wat die reden is: je loslopende hond op een aangelijnde hond af laten rennen om hem te begroeten is niet handig. De aangelijnde hond kan namelijk geen kant op! Dat leidt tot een gespannen ontmoeting op zijn best en kan resulteren in een enorme escalatie tussen de honden of jullie als begeleiders op zijn slechtst.

Los laten lopen en ontmoeten is dus niet per definitie de beste oplossing. Zorg ook hier dat je in overleg met de andere eigenaar even checkt wat wel of niet kan en voorkom dat jullie honden in een situatie komen die ze niet aan kunnen.

 

Betere alternatieven

In plaats van honden aangelijnd te laten begroeten zijn er verschillende alternatieven om honden kennis te laten maken. Alternatieven waarbij je de honden meer ruimte en gelegenheid kunt bieden om ontmoetingen in goede banen te leiden. Belangrijk in alle gevallen is dat je rekening houdt met wat jouw hond wil en waar hij zich comfortabel bij voelt. Sommige honden hebben meer ruimte en tijd nodig en ook dat is mogelijk om uiteindelijk honden vrij met elkaar te kunnen laten lopen. Andere honden hebben vooral veel behoefte aan contact met andere honden en willen maar al te graag spelen met iedereen die ze tegen komen waarbij ze dat gegeven duidelijk op kunnen dringen.

 

Parallel wandelen

Willen jullie als begeleiders graag dat honden kennismaken maar weet je niet zeker hoe het gaat lopen dan is een gezamenlijke wandeling eigenlijk vrij vlot een mogelijkheid. Gebruik maken van het sociale aspect van samen struinen en snuffelen kun je honden met elkaar kennis laten maken op gepaste afstand.

Zorg voor een wandelgebied waar jullie gemakkelijk naast elkaar (misschien parallel wandelen, kennimaking vreemde hondeneen meter of twee voor of na elkaar gedurende de eerste paar minuten als de opwinding nog hoog is) kunnen lopen. De honden kunnen elkaar zien, elkaar ruiken, de omgeving ontdekken en dat alles binnen de veilige ruimte om jou heen en aangelijnd. De honden hoeven niet direct bij elkaar komen maar ze kunnen wel kijken en snuffelen. Tijdens de eerste minuten kun je ook honden nog meer kennis laten maken op een echte ‘geur manier’. Beide honden zullen plassen en beide honden zullen interesse tonen in elkaars plasjes. Dat is namelijk een hele goede informatiebron over de ander.

Gedurende het wandelen zul je zien dat de honden elkaar kunnen gaan spiegelen. Ze zullen dezelfde plekjes willen besnuffelen en meer op lijn met elkaar kunnen gaan lopen. Zolang jullie er als begeleiders ervoor kunnen zorgen dat er geen overmatig enthousiaste sprongen naar elkaar gemaakt worden zullen jullie honden langzaam aan elkaar wennen en kan een begroeting verderop in de wandeling of misschien op een daaropvolgende wandeling makkelijker plaats kunnen vinden. Sommige honden hebben echt wat tijd nodig. Dat kan verschillende redenen hebben. De één wil de zekerheid dat hij niet aangevallen gaat worden, hij moet vertrouwen opbouwen, en een ander zal moeten leren zijn uitgesproken enthousiasme te bedwingen.

 

Speelafspraakjes

Dit zijn voor echte hondenvriendjes ook een goede manier om ze te laten genieten van elkaars gezelschap. Maak afspraken met begeleiders van honden waar jouw hond graag mee om gaat. Ga samen wandelen in een losloopgebied of spreek ergens af waar er veilige ruimte is om te rennen en spelen. Vermijd je liever de losloopgebieden omdat je weet dat je hond zich voornamelijk veilig en ontspannen voelt bij bekende honden dan is dit een geweldige oplossing. Het vergt soms wat creativiteit voor locaties maar je zorgt ervoor dat je hond lekker kan rennen en spelen en sociale contacten kan onderhouden.

 

‘Het hangt ervan af’

Dat is het enige juiste antwoord op ‘hoe laat je honden kennis maken?’. Het ligt aan de hond, de situatie, de begeleider, eerdere ervaringen….kortom het hangt van veel factoren af. Voor iedere hond is het weer net iets anders en voor iedere combinatie honden ook. Kijk naar je eigen hond en wat hij aangeeft. Voorkom situaties die hij niet aan kan. Kijk naar wat de andere hond aangeeft en hoe ze op elkaar kunnen reageren. En last but not least: luister naar de begeleider van de andere hond. Wanneer die aangeeft dat zijn hond liever geen kennis maakt dan meent hij dat. Uit ervaring weet hij dat zijn hond er geen plezier aan beleeft en dat de situatie kan escaleren. dat jouw hond ‘niets doet’ of dat jij dat niet erg vindt maakt niet uit! Luister naar elkaar, zowel hond als mens en bepaald per situatie of een ontmoeting wel of niet handig is.

 

Meer weten over gedrag van honden? In het boek ‘Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans. Je puber goed op pad.’ wordt uitgebreid aandacht besteedt aan hondengedrag. Heb je een hond die uitvalt naar honden dan raden we je aan om begeleiding te zoeken zodat jij en je hond leren omgaan met honden op wandelingen.

Tekst: Sam Turner
Foto’s: Noëlle Hoorneman (bron boek: Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans. Je puber goed op pad.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *