Home » blog » Ik wil een hond…(4)

Ik wil een hond…(4)

die luistert…..

Ik denk dat iedereen dit wel herkent of je nu begeleider bent of trainer. Het is wat iedereen wil van zijn hond. Een hond die luistert! Dat klinkt heel goed en duidelijk. Toch? Nou….nee eigenlijk niet. Wat is luisteren precies? Is dat voor jullie allemaal hetzelfde? Het heeft niet met de functionaliteit van de oren van de hond te maken, dat is zeker. Maar wat is het wel?

Voor iedereen anders

Pas wanneer je erover nadenkt wordt het duidelijk. Luisteren, wat bedoel je precies? luisteren, wandelen, opvoedenWat moet je hond kunnen als hij later groot is. Er zijn verschillende antwoorden. Hij moet bij me blijven. Hij mag niet springen. Hij mag niet bedelen…..Tja en dan houdt het misschien wel op. Maar vraag iets verder door en het wordt duidelijk. Wil je dat hij komt als je hem roept? Wil je dat hij netjes naast je mee wandelt aan de riem (want onaangelijnd binnen de bebouwde kom is tegen de wet op de meeste plekken)? Wil je dat hij wacht bij de voordeur als je die open doet? Wil je dat hij naar zijn mand gaat als je het hem vraagt? Wil je dat hij de auto in- en uitspringt als je het vraagt? Wil je dat hij bezoek rustig begroet?

Zo kunnen we nog heel veel vragen stellen maar deze vragen zijn degene waar de meeste begeleiders volmondig ‘JA’ op zeggen. En niet een gewoon ‘ja’ maar een ‘ja’ met een gezicht dat zegt: ‘natuurlijk, dat zeg ik toch? Ik wil dat hij luistert. Maar het is niet zo vanzelfsprekend.

Aanleren van wat je wel wilt

Dit zijn allemaal dingen die aangeleerd moeten worden. Maar waarom doe ik nou zo moeilijk over dat woord ‘luisteren’? Het woord luisteren impliceert dat de hond alleen maar zijn oren hoeft te gebruiken. En het impliceert ook dat al die verschillende dingen allemaal hetzelfde zijn. Maar voor honden is dat niet zo. Voor honden is het niet vanzelfsprekend wat wij willen van ze. Ze komen niet voorgeprogrammeerd uit het nest. Hun moeder heeft ze geleerd hond te zijn maar niet hoe ze huishond moeten zijn. Alles wat wij willen van onze honden zullen wij ze moeten leren. En dat aanleren kost wel tijd en energie, het gaat niet vanzelf.

Kern

En daar kom je bij de kern. Wanneer je een hond wilt die ‘luistert’ dan betekent wat moet mijn hond kunnen, aanleren, later als hij groot is, luisterenhet dat je gaat nadenken over wat je echt wilt van je hond. Specifiek zijn in wat je wilt, opschrijven wat dat is. Dat kan een hele mooie lijst worden waar je met je eventuele huisgenoten voor om de tafel gaat zitten. Alles wat je hond straks echt moet kunnen schrijf je op. Dat lijstje bestaat uit mogelijkheden! Mogelijkheden? Yep, mogelijkheden. Dat lijstje bestaat uit dingen die je gaat aanleren. Dat betekent dat er geen ‘niet’op je lijstje kan staan. Een ‘niet’ gedrag kun je namelijk niet aanleren. Je kunt alleen maar aanleren wat er wel mogelijk is.

Makkelijk? Probeer het maar eens. Heb je ergens in je wensenlijst een ‘niet’ staan? Niet springen bijvoorbeeld? Zo ja, dan zet je daar achter wat je wel wilt! Want wat je wel wilt kun je aanleren. Daar kun je tijd, energie en aandacht in steken om je hond te leren wat je wilt.

Realistisch

Wanneer je kijkt naar wat je hond moet kunnen ‘later als hij groot is’ dan blijft er nog één belangrijk punt over. In wat voor tijdsspanne kan je hond dit leren? De hond die je wilt en waar je mee kunt lezen en schrijven, de hond die ‘luistert’,  die heeft tijd nodig om uit te groeien en om te leren. Volwassen worden en de vaardigheden eigen maken en toepassen die je leert kan tussen de 2 en 3 jaar duren. Zo lang? Ja, zo lang. Dat betekent niet dat je hond voor die tijd niet hartstikke braaf kan zijn maar het betekent dat pas bij volwassenheid jij en je hond elkaar zo goed kennen en elkaars routines zo op elkaar afgestemd hebben dat alles moeiteloos lijkt. Dat het lijkt alsof je hond simpelweg alleen maar goed luistert naar je.

Bij Paws4Fun bieden we voor alle leeftijden cursussen aan. In die cursussen bieden we begeleiding bij het aanleren van dagelijkse gedragingen zoals wandelen zonder trekken, hierkomen en zelfbeheersing. Neem gerust contact op als je vragen hebt: paws4fun@gmail.com.

 

Tekst: Sam Turner
Foto: Noëlle Hoorneman

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *