Home » blog » Hoe sluit je een trainingssessie goed af?

Hoe sluit je een trainingssessie goed af?

Dit is eigenlijk iets dat niet vaak aangekaart wordt maar wel heel belangrijk is. De uitspraak die wel bekend is bij iedereen: “je moet een sessie goed afsluiten, met succes”. Maar wat betekent dat nou eigenlijk?img-BasicCommandsClicker

In allerlei vormen van training hoor je mensen vaak zeggen “nog 1 keer om goed af te sluiten”, of “nu kan ik niet stoppen want dan bepaalt de hond wanneer we stoppen”, of “nee dit gedrag ga ik niet mee stoppen want dat is niet wat we aan het trainen waren”. In alle vormen is het eigenlijk een uitspraak waarmee gezegd wordt dat mensen niet tevreden zijn op dat moment. En wat er ook uit naar voren komt is dat mensen het laatste in een sessie als bepalend zien. Maar is dat wel zo? Is het zo belangrijk om met het juiste gedrag te stoppen? Is het zo erg wanneer de hond aangeeft niet door te kunnen gaan of zijn concentratie kwijt is?

De training “goed afsluiten”

Laten we eens beginnen bij wat ‘goed afsluiten’ is. Wat betekent dit nou precies? Gaat het per se om het gedrag dat wat je aan het aanleren bent? Ergens is deze uitspraak op de wereld gekomen en een eigen leven gaan leiden. Hoe deze precies bedoeld is hangt wel een beetje af van welke trainingsmethode je gebruikt maar gaan we uit van clickertraining dan is de insteek dat beide partijen plezier moeten beleven aan de sessie, dat er geen frustratie dient te ontstaan en dat we niet moeten wachten met stoppen tot het niet meer gaat. Maar is dat dan wanneer het helemaal goed gaat?

Planning en evaluatie

Eerlijk is eerlijk van deze uitspraak krijg ik kromme tenen en er zijn al aardig wat mensen die van mij de vraag hebben gekregen: ‘waarom? wat is er mis met nu stoppen?’ in een les of workshop. Zou de sessie in zijn geheel niet ‘goed’ moeten zijn?? Wat was er mis met de sessie tot dat moment? Hebben jullie geen plezier gehad? Geen vooruitgang geboekt? In dat geval zou je niet eens door mogen gaan van mij. Waarom niet? Wanneer je geen plezier hebt in de training dan ben je geen goede leraar voor je hond, je hebt een andere agenda dan samenwerken en dat kan de bedoeling niet zijn. Heb je geen vooruitgang geboekt dan moet je trainingsplan onder de loep! Planning is altijd belangrijk in training (zelfs voor trucjes) maar belangrijker nog is de evaluatie van je training en je plan en zonodig hier aanpassingen in te maken zodat je wel goed kunt uitleggen aan je leerling wat de bedoeling is.

Mensen hebben gauw de neiging om te lang door te gaan met oefenen wanneer ze graag iets willen bereiken. Dat is tot op zekere hoogte natuurlijk geweldig en ik kan quality time met je hond en allerlei dingen aanleren alleen maar aanmoedigen. Waar we echter op moeten letten, naast ons eigen humeur en of ons trainingsplan wel goed is, is hoe onze hond in de sessie staat. Wanneer wordt het te moeilijk? Wanneer is de hond moe of verward?

Wanneer moeten we stoppen?

Vermoeidheid en verwarring zijn goed te herkennen bij honden wanneer je maar goed kijkt. Iedereen kent zijn eigen hond het beste, althans dat zou zo moeten zijn. Helaas verkleurt ons doel nog weleens onze bril waarmee we naar onze hond kijken. Waar kunnen we op letten? Hieronder een paar voorbeelden:

  • images-1de hond kijkt steeds meer naar de omgeving
  • de hond gaat snuffelen
  • de hond krijgt lijnen onder zijn ogen, wallen
  • de hond gaat meer fouten maken, waar er eerst kleine stapjes vooruit waren worden er meer andere gedragingen tussendoor gegooid
  • de hond gaat zijn standaard gedrag (meestal een zit maar het kan ook iets anders zijn) aanbieden, terwijl dat eerder in de sessie niet was
  • blaffen, gapen, krabben
  • ….

Herken je deze voorbeelden in de trainingssessies die je met jouw hond hebt? Dan is het tijd om de training te beëindigen!

tekst: Sam Turner
Deze blog is eerder geschreven en gepubliceerd voor clickertrainingacademy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *