Home » blog » Hij moet het toch leren…

Hij moet het toch leren…

Wanneer een hond moeite heeft met bijvoorbeeld een drukke omgeving, fietsers en auto’s hoor je diverse reacties hoe ermee omgegaan wordt. Bij de ene hoeft de hond niets, wordt hij thuis gelaten en bij een ander hoor je ‘hij moet het toch leren’ en wordt de hond mee genomen.

Wat te doen?

Wat is wijsheid? Waar doe je goed aan? Want in beide opties zouden de oplossing kunnen zijn. Hoe kan een hond namelijk iets leren als hij er niet aan bloot wordt gesteld? Maar hoe kan een hond iets leren als hij zo angstig is? Daarom gaan we even terug naar het begrip angst om te kunnen begrijpen wat er in het koppie van de hond zich afspeelt.

Angst

Angst is een emotie. Veroorzaakt door iets dat waargenomen is en dat als bedreiging wordt opgevat. (Dit hoeft dus niet realistisch te zijn in onze ogen… mijn angst voor een spin is namelijk ook niet realistisch, maar kan wel een vlucht of verstijf actie oproepen ;-)) Angst wordt beschouwd als een basaal overlevingsmechanisme, als reactie op een prikkel zoals pijn of gevaar. Bij de confrontatie van die prikkel kan er een verstarring plaats vinden of een vecht-of-vlucht reactie.

Ervaren van angst

Dat betekent dat ook wanneer de hond iets als angst erváárt dit mechanisme in werking wordt gezet. Dit mechnisme is zo oud, het is een oer-gevoel, dat er niets anders meer lijkt (en kán!) doordringen. Dat merk je vaak ook aan de hond. Voertjes hebben geen zin meer, aandacht vragen werkt niet, aanraken of mee nemen, niets helpt om nog door te dringen.

Op dat moment is de prikkel te groot en is het lijf alleen maar bezig met overleven. Wanneer er niet gevlucht kan worden, gaat het over op verstarring. Fysiek en mentaal. In deze gemoedstoestand kunnen de hersenen geen nieuwe (ook geen positieve) informatie opnemen. Puur omdat het brein niet in staat is om te leren.

Overlevingsstand

Dat bekent dus dat wanneer je een hond toch meeneemt naar drukke plekken, terwijl hij hier bang voor is, hij er fysiek wel kan zijn, maar mentaal in een overlevingsstand staat. Ervan leren, écht leren, en de emotie positief veranderen over de situatie doet de hond op dat moment niet. (Oh jongens, als ik alleen al dénk aan een vogelspin op mijn hand, dan verstard mijn brrrrein..!)

Maar wat dan wel?

Maar je wilt natuurlijk wel je hond helpen om met deze angst om te gaan. Dat kan gedaan worden door op grote afstanden te oefenen. Op de afstand waarop de hond misschien wel alert is, maar niet over gaat tot de vecht/vlucht/ verstijf reactie. Een afstand waarin leren nog mogelijk is. Dat is als begeleider goed in te schatten door te observeren hoe je hond de voertjes aanneemt. Vaak nemen ze iets driftiger en harder het voer van je aan op het moment dat ze het spannend gaan vinden. Een signaal voor jou om in te schatten of het nog mogelijk is om op die plek te blijven staan, of dat er meer afstand genomen moet worden.

Emotie veranderen

Afstand houden of afstand nemen van een prikkel die je hond eng vindt kan ervoor zorgen dat je hond zich meer ontspant. Wanneer je hond leert dat hij invloed heeft en controle kan uitoefenen op zijn eigen persoonlijke ruimte dan zal hij zich minder snel bedreigd of angstig voelen. Van een afstand zonder directie interactie kijken kan al veel opleveren. Een afstand die zo groot is dat je hond wel kan kijken maar niet hoeft te reageren.

Een extra hulp kan zijn de associatie actief te veranderen. Door voertjes te geven bij het zien van dat wat ze eng vinden, kun je de hond helpen om zijn emotie te veranderen. Om de vecht/vlucht reactie voor te blijven. En zo leren ze dat bij het kijken naar iets spannends voer oplevert bij jou. En zo kun je gedoseerd je hond leren omgaan met zijn angst, maar voorkom je dat ze worden overspoeld en niet meer kúnnen leren.

Begeleiding

Als begeleider is het een vaardigheid om te leren inschatten wat je hond ervaart, wat je kunt zien aan zijn lichaamstaal en hoe hij vertelt dat hij iets spannend vindt. In onze lessen komt dit vanaf de puppycursus uitgebreid aan bod, evenals het voorkomen van angst en het begeleiden in de begin fase. Ook kun je hierover lezen in het boek: ‘Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans. Je puber goed op pad.’

Mocht je echter specifieke vragen hebben spreek ons dan aan. En kijk hier voor meer informatie over angst uitgelegd door Monique Bladder.

 

tekst: Jelien Lammers

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *