Home » blog » Heb jij een luie hond?

Heb jij een luie hond?

In het bos komt een wandelaar met hond ons tegemoet. Zijn hond gaat iets van het pad af liggen en is echt niet van plan nog een voet te verzetten. Plat op zijn buik, kop omlaag, staart in geen velden of wegen te bekennen (heeft ie wel een staart?). De wandelaar loopt gewoon door, ons tegemoet. Ik lijn mijn hond aan en ga aan de kant van het pad staan. Vraag mijn hond om te gaan liggen en ga lekkere voertjes uitdelen omdat hij het zo braaf doet. De wandelaar loopt mij inmiddels voorbij en kijkt even naar mij en de mijne “Goh ja voor koekjes zou ik ook wel braaf gaan liggen”. Nee, ik bied hem daarop geen lekkers aan maar kijk heel duidelijk richting zijn eigen hond. Hij kijkt om en zegt “Hé doe nou niet zo lui! Doorlopen!” en vervolgt zijn weg……

Luie hond?

Luie hond?

Deze begeleider was in de veronderstelling dat, iedere keer dat zijn hond bij binnenkomst van het bos ging liggen, zijn hond te lui was om te lopen. Maar deze hond vertelde met zijn hele lijf een ander verhaal. Deze hond zag een andere hond op zich aflopen en wilde absoluut geen contact. Hij was bang, zo bang dat zijn staart helemaal tegen zijn buik geplakt was. Onzekere blik, wegkijken, tongelen, gapen….tja noem de signalen maar op ze waren er in overvloed. Deze hond durfde niet verder te lopen uit angst voor de honden die hem tegemoet kwamen in het bos. Maar helaas kreeg hij geen begrip of steun van zijn begeleider want die vervolgde stoïcijns zijn weg het bospad op. Dan heb je als hond heel wenig keus over. Gaan liggen lijkt de beste optie want dan kun je je begeleider nog een beetje in de gaten houden terwijl je probeert onopvallend te zijn voor de honden die naderen. Maar lui? Nee dat was deze hond niet.

Er zijn nog wel meer voorbeelden te noemen waarin men denkt dat honden lui kunnen zijn: zoals latjes raken in de behendigheid of met cavaletti training, een apporteervoorwerp laten vallen, gaan liggen tijdens de wandeling, niet aan een hondenpuzzel beginnen. Honden worden al snel lui genoemd. En ze moeten het gewoon doen. Dus hup, doorlopen, nogmaals de cavaletti’s lopen, met een beetje druk verder apporteren. Maar stel nou dat het geen luiheid is? Honden zijn in principe niet lui aangelegd,

Alle honden houden van beweging, zeker onze huishonden die in veel gevallen niets anders te doen hebben dan liggen slapen en wachten tot hun begeleider weer thuis komt. Lekker wandelen is dan heerlijk, een manier om je energie kwijt te kunnen, geurtjes tot je te nemen en je op de hoogte te stellen van wat er in je omgeving is gebeurd sinds de laatste keer dat je buiten was.

Lekker rennen

Maar niet willen lopen in een bos? Latjes aantikken? etc… Nee dat is geen luiheid. Het heeft verschillende oorzaken natuurlijk, in bovenstaand geval was het angst. Maar het kan ook zo zijn dat je hond pijn heeft en dat wandelen zeer ongemakkelijk is. Wanneer wij als begeleiders niet zien wat onze honden ons vertellen dan heeft een hond heel weinig keus. Hij doet zijn best om ons met zijn taal te vertellen wat er aan de hand is. Maar wij als begeleiders moeten natuurlijk wel hun taal zien en begrijpen. Wanneer we dat zien brengen we een angstige hond niet in een te moeilijke situatie waarbij we ons irriteren aan zijn ‘luiheid’ en vragen we niet teveel van honden die met pijn leven of honden die het (nog) niet begrijpen.

Honden houden van bewegen, ze houden van ontdekken, ze houden van ondernemen. Op het moment dat een hond iets anders laat zien dan zal er ook iets aan de hand zijn. Wat dat is hangt natuurlijk van de hond en de situatie af. Eén ding is zeker: luie honden bestaan niet! Ze proberen je wat te vertellen met hun lijf omdat ze dat niet met woorden kunnen. Is het angst? Dan kun je daar aan werken. Het kan heel simpel door bepaalde situaties te vermijden. Het kan ook wat pro-actiever zijn door samen met een goede trainer of gedragstherapeut te werken aan de dingen die je hond angst aanjagen. Is het pijn? Daar kom je alleen maar achter door hem na te laten kijken door een goede osteopaat of je dierenarts. Maar in het geval van pijn zul je zeker wat moeten doen. Dat kan met pijnstilling, osteopatische behandelingen, fysiotherapie etc., maar er zal wat moeten gebeuren. Wellicht moet je de mate of manier van beweging aan gaan passen omdat je hond al wat ouder geworden is. Misschien heeft je jonge hond toch een aandoening aan zijn bewegingsapparaat of heeft hij zich gebesseerd met spelen eerder in de week. Wat het ook is, pijn is geen luiheid!

Trek niet te snel je conclusies, kijk iets verder, dan zie je dat je hond niet lui is als hij niet wil lopen, rennen of springen. Kijk naar je hond, leer zijn taal kennen en kijk met andere ogen. Stel jezelf eens de vraag; Wat als hij niet lui is, wat kan er dan met mijn hond aan de hand zijn?

 


foto’s: Noëlle Hoorneman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *