Home » blog » De wereld in….deel 2

De wereld in….deel 2

De wereld in
Vandaag is het zover. Deel 2 van de boekenserie “Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans” aan jullie voorgesteld. Dit tweede deel heet “Je puber goed op pad”. Het sluit aan op het eerste deel “Elke pup een goede start” en gaat daar verder waar deel 1 geeindigd is.

Waar ik ooit begon met het idee van één boek schrijven is dat inmiddels uitgegroeid tot een serie van 4 boeken die ik samen met Martine Burgers schrijf. Dit jaar verschijnt deel 2 na vele uren schrijven, lezen, foto’s maken en foto’s kiezen. Het is een heel proces zo’n boek, zeker als beide schrijvers een goed beeld hebben van wat we willen bereiken en hun visie willen overdragen. Maar een leuk proces is het zeker, ook omdat ik er veel over mijzelf van geleerd heb.

3d cover boek 2Het proces
Ik besef mij dat het proces van het schrijven voor mij te vergelijken is met het opvoeden van een hond. Het boek is ontstaan door een idee, eigenlijk is het concept van een serie boeken ontstaan vanuit een enkel idee. Vanuit dat idee komen er meer gedachten bij en gestaag wordt het idee een project. Zo ook met een hond. Je begint met een paar dingen die je weet dat je jouw hond wilt aanleren. “Wat moet hij/zij kunnen later als hij/zij groot is?” en dat groeit door de tijd heen naar een groter lijstje dan waar je mee begonnen bent. ‘Work in progress’ zoals de Engelsen zo mooi kunnen zeggen. Eigenlijk is het nooit klaar en er zijn altijd weer dingen die je erbij wilt hebben en die uitgebouwd kunnen worden. En dat is natuurlijk prachtig. Belangrijk is wel dat je geniet van het proces. Dat je de weg naar je einddoel toe bewust meemaakt en ook geniet van ieder moment. Bijt je dus niet te vast in je einddoelen maar maak het proces samen zo leuk mogelijk.

Etappe voor etappe
Het proces is voor mij ook een manier om het einddoel niet een eng monster te laten worden. Het einddoel is namelijk niet altijd een eindpunt en rustpunt, het is voor mij vaak een berg die beklommen moet worden en wat dan? Wat als ik de top niet haal? Tja, dit boek heeft me daar wel inzicht in gegeven. Zo heb ik geleerd om vast te houden aan het proces, etappe voor etappe door te werken. En dan merk je dat je voor je het weet je al aan de top bent, op zoek naar een nieuwe berg!

Verhelderend
Het proces van het schrijven was soms lastig maar bovenal is het echt heel verhelderend geweest. Informatie die allemaal in mijn hoofd zit komt op papier (of eigenlijk eerst op het scherm) te staan en het krijgt vorm. Daat gaat natuurlijk niet in één keer maar gedurende het schrijven komt er steeds een stukje bij. Het ene onderwerp leidt naar het andere onderwerp en zo groeit en groeit het boek (tot zelfs 4 boeken!). Bij al die informatie zijn er, net als in boek 1, foto’s gemaakt. Nog meer foto’s dan in deel 1 omdat we nog duidelijker dingen in beeld willen brengen. Duidelijkheid over de kennis, vaardigheden en oefeningen die ik wil overbrengen en duidelijkheid over de manier waarop.

Puberteit

Dit tweede boek gaat over de puberteit, de fase waar trainers begeleiders al in de puppytijd op voorbereiden. De fase waarin je pup ineens een heel ander individu kan worden. Een wereld die er heel anders uitziet voor je hond waardoor hij/zij heel anders kan gaan reageren. Vaak lijkt het een verschrikkelijke periode wanneer we alleen gaan kijken naar wat er allemaal moeilijker kan worden. Maar tegelijkertijd is het een geweldige periode waarin je gaat zien wat jouw investering tot dan heeft gebracht. Een periode waarin je gaat zien hoeveel steun je hond heeft aan je socialisatie uitstapjes, begeleiding  en ook aan de vaardigheid van het keuzes mogen en kunnen maken. En de puberteit is echt de fase van ‘de wereld in stappen’. Niet dat je hond de wereld nog niet had ontdekt maar zijn beleving van die wereld verandert.

De wereld in
En dat is precies het andere leerpunt dat dit boek mij gebracht heeft. Het heeft me als persoon en trainer geleerd dat ik ook de wereld in wil stappen. Langzaam komt het besef waarom ik doe wat ik doe, wat ik te bieden heb en wat ik wil gaan doen met de kennis die ik heb. Klinkt misschien vreemd maar dit trainingsboek heeft mij heel veel geleerd over mijzelf. Dat betekent niet dat ik het ‘licht’ heb gezien en ‘weet wat de zin is van het leven’. Zo groot is het misschien ‘in the big scope of things’ niet. Maar voor mij is het een tijd van persoonlijke en professionele ontwikkeling geweest. En die ontwikkeling brengt verandering met zich mee. Spannend en leuk. Net zo spannend en leuk als vanmiddag het boek voor het eerst in het echt te gaan zien en vasthouden (ja echt waar, ik heb het boek in het echt nog niet gezien).

Daar is ie dan…
Vandaag stapt met mij deel 2 van ‘Een hondenleven lang’ de wereld in. Ik hoop dat jullie net zo gaan genieten van dit boek als van deel 1. Ik ben er in ieder geval trots op en kan niet wachten om straks het eerste exemplaar te overhandigen! Vanaf vandaag is het boek verkrijgbaar bij Martine Burgers en bij Paws4Fun. Kom je binnenkort naar de les of een workshop en wil je een exemplaar voor jezelf dan kan dat, ik heb ze altijd bij me. Ben je niet in de gelegenheid om zelf een boek te komen halen dan kun je hem ook per mail (info@paws4fun.nl) bestellen bij me en dan krijg je hem per post opgestuurd.

 

Een heel fijne dag en fijn weekend gewenst allemaal, ik ga even op een wolk zitten :).Sam en Prezzi contact

foto: Noëlle Hoorneman
bron ‘Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans. Je puber goed op pad.’

 

 

 

 

 

One Response so far.

  1. Hallo Sam,

    Jouw blog over het schrijfproces is heel herkenbaar. Niet alleen het boek groeit, jij groeit mee. Als ik een levensboek voor een oudere schrijf, voelt dat als een cadeau voor zowel verteller als schrijver. Ik heb boek 2 in de voorronde al besteld en houd nu mijn brievenbus goed in de gaten. De taal van boek 1 is helder, beeldend en nuchter. Zoals we je hebben leren kennen: praktisch, opgewekt en enthousiast. Wat dit boek uniek maakt zijn de o zo herkenbaar beschreven ‘valkuilen’. Bedankt dat je je kennis wilt delen!

    Jos (en Spot)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *