Home » blog » De perfecte hondenbegeleider

De perfecte hondenbegeleider

perfecte hondenbegeleiderDe perfecte hondenbegeleider: die corrigeert niet, legt geen druk op zijn/haar hond, luistert naar de behoeftes van de hond, heeft een balans in mentale en fysieke uitdaging en traint op een positieve manier.

Momenteel wordt er een beeld in hondenland neergezet van deze bovenstaande perfecte begeleider. De insteek om je hond alles te geven om zich zo positief mogelijk te kunnen ontwikkelen. Wat zou het mooi zijn als we daar aan zouden kunnen voldoen.

Realistisch?

Maar is het nastreven van dit beeld wel realistisch? Ik denk van niet. In mijn ogen is het niet eens mogelijk. Want waar twee individuen, in dit geval begeleider en hond, een relatie met elkaar aangaan ontstaat er altijd een wisselwerking waarin je elkaar en dus jezelf tegenkomt. Dat gaat over verschillende behoeften, botsende karakters en verschillende belangen. Die wisselwerking tussen begeleider en hond kan uitgroeien naar een prachtige relatie, maar dat gaat niet altijd vanzelf. En dus streven we naar een manier van trainen om deze relatie zo mooi mogelijk vorm te geven. Inmiddels noemen we dat ‘positief trainen’.

Hoe positief is positief

realiteitMaar hoe positief is positief trainen voor ons als mens? Eerlijk gezegd? Waarschijnlijk niet zo. Want op het moment dat je geen druk op jouw hond legt, leg je waarschijnlijk jezelf wel druk op omdàt je geen druk op je hond mag leggen. Als je je hond niet mag corrigeren, corrigeer je jezelf waarschijnlijk dat je niet mag corrigeren. Als je luistert naar de behoeften van je hond luister je waarschijnlijk minder naar je eigen behoeften op dat moment.

Ik hoor zoveel mensen die in de wereld van ‘positief trainen’ zichzelf onbewust druk op leggen. Die balen dat ze niet kunnen voldoen aan deze maatstaf van de gehoorzame hond en positieve begeleider. Die al bang zijn de relatie met hun hond schade toe te brengen als ze per ongeluk over de hond heen staan of tegen de hond in lopen. Die zichzelf op hun kop geven als ze een keer mopperen op hun hond.

Oftewel, die balen dat ze zelf een eigen persoonlijkheid met behoeften en gevoelens hebben, net als hun hond…

De andere kant van de verbinding

Uiteraard is het fijn om handvatten tijdens de training te krijgen om op een zo prettig mogelijke manier met je hond om te gaan. Zodat hij zich veilig en vertrouwd kan voelen bij jou. Een manier van trainen die de kans op een hechte band versterkt is in mijn ogen ook zonder twijfel voor de honden de ‘positieve manier van trainen’. Maar laten we niet vergeten om ook positief te zijn naar onszelf, het individu aan de andere kant van de verbinding.

Realistisch positief

En er is pas ruimte voor echte positiviteit als we eerlijk en open zijn. Realistische verwachtingen neerleggen en een haalbaar beeld creëren van wat het is om hondenbegeleider te zijn. Dat we eerlijk zijn in het benoemen dat het logisch is dat we soms ons geduld verliezen. Dat we toegeven fouten te maken. Dat we een baaldag kunnen hebben en een keer chagrijnig zijn. En dat je het soms ook even niet weet en er ook voor mag kiezen om het bij een lekkere wandeling te laten in plaats van trainen.

fluisterenEn laten we dan naar elkaar glimlachen. Zeggen dat het ook lastig is! “Wat fijn dat je zo je best doet”. “Ik zie dat je zo probeert er het beste van te maken”. “Kom, ik help je”. “Wees maar lief voor jezelf”.

Je bent ook gewoon een mens…. en dat weet jouw hond al lang!

 

Tekst: Jelien Lammers
Foto 1: Noëlle Hoorneman
Foto 2: Lieke Strijdom

 

 

5 Responses so far.

  1. Ik vind hem MOOI! Ik heb zo vaak gesprekken met mensen over positief trainen en wil dan dit uitleggen maar dat komt toch vaak niet over. Als je intenties goed zijn kom je samen heel ver. Dank voor het verwoorden!

  2. Yvette van Veldhuijsen schreef:

    Een blog naar mijn hart. Dit is ook op de HuisHondbeurs tijdens de discussies aan bod gekomen.

  3. Maxime schreef:

    Jellien, super mooi verwoord! Je slaat de spijker op zijn kop:-) Ik ben jouw tips allemaal aan het nagaan hoor. Nog bedankt he! groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *