Home » blog » Clickertraining door timing te moeilijk?

Clickertraining door timing te moeilijk?

Over hondentraining kan ik uren praten. Sterker nog, dat doe ik ook en dat is mijn vak. Clickertraining is daar bij mij het centrum van maar er bestaan net zoveel typen training als dat er trainers zijn. Helemaal niet erg, mits mensen wel open blijven staan. Training lijkt soms een heet hangijzer. Het zorgt altijd voor leuke gesprekken maar ook pittige discussies. Die discussies kunnen echt overal over gaan. Voordehandliggend is natuurlijk het type training dat voor discussies kan zorgen wanneer er vergelijking wordt gemaakt tussen beloningsgericht trainen en trainen gebaseerd op correcties. Daar gaan we het vandaag niet over hebben. Maar er zijn wel meer punten waar meningen over verdeeld zijn. En ik wil het hebben over een klein element van training: timing! Vaak hoor ik dat clickertraining niet voor iedereen geschikt is vanwege de timing. En dat juist die timing zo moeilijk is voor begeleiders. Wanneer je geen gebruik maakt van een clicker is een training makkelijker voor iedereen, luidt het argument. Timing is dan niet zo’n ding zeg maar. Tja….

Is timing echt alleen die ‘click’ geven?
Bij clickertraining is het belangrijk om aan te geven wanneer een hond het juiste gedrag (of een deel van het juiste gedrag) laat zien. En dat is wat veel mensen lastig vinden. Niet zo vreemd, want om goed te kunnen timen zul je goed moeten kijken/observeren. Om goed te kunnen kijken/observeren moet je ook weten WAT je wilt zien. En daarnaast is inderdaad het bedienen van een clicker een vaardigheid. Het zien van wat je wilt zien (ja, lastige zin) moet je om kunnen zetten naar het indrukken van de clicker om het geluid te produceren. Dit alles bij elkaar maakt dat sommige mensen denken dat timing echt heel lastig is en daardoor dat clickertraining heel moeilijk en omslachtig is en dat dat echt niet geschikt is voor iedereen. Juist vanwege die timing!

Timing hoort er altijd bij!
MAAR….. timing is toch bij alle vormen van training belangrijk? Bij alle manieren van je hond wat aanleren, alle vormen van training, komt timing om de hoek kijken. Echt niet alleen bij clickertraining. Wanneer een trainer geen clicker gebruikt maar een ‘blij woord’ om aan te geven wanneer een hond het goed doet, dan is er nog steeds timing nodig. Je zult moeten kijken naar het gedrag dat de hond laat zien, je zult die informatie via je spraakcentrum moeten verwerken naar een ‘braaf’ of ‘goed zo’ en daarna volgt er een koekje.

Of een ander voorbeeld maar dan van een correctie. Ook bij een correctie kijk je wat je hond doet en geeft via een fysieke correctie of een verbale correctie aan dat dit niet het gewenste gedrag is. Ook dat zul je op het juiste moment moeten timen. In het geval van belonen wil je dit aangeven om het gedrag vaker te laten voorkomen, in het geval van correctie om het gedrag minder vaak te laten voorkomen.

Maar in alle manieren van trainen wil je iets overbrengen met betrekking tot het gedrag dat je hebt gezien. En daar is dus timing voor nodig! De juiste timing hoort dus hoe dan ook bij hondentraining! Het maakt wel degelijk uit wanneer je ‘braaf’ of ‘nee’ zegt want het moment waarop je dat zegt geeft informatie aan je hond. Dus is alleen clickertraining extra moeilijk vanwege timing? Is dat de enige training die ‘te moeilijk’ is voor begeleiders om te leren vanwege timing? Kort antwoord: nee. Alle trainingen zijn gebaseerd op timing (en nog veel meer) en het staat of valt bij de begeleiding vanuit de trainer.

Werken aan de vaardigheden van de begeleider
Belangrijk bij deze begeleiding is dat de trainer de begeleider van de hond alle vaardigheden aanleert die hondentraining vraagt. Denk aan vaardigheden als het vasthouden van de lijn, veilige manier van voertjes geven, kijken naar de hond, situaties inschatten etc. En het belangrijkste; de vaardigheid om op het juiste moment te belonen, zodat ook het gedrag wat de begeleider wil zien bij zijn hond wordt versterkt. En dat is bij alle vormen van training super belangrijk. Het vergt tijd en inzet en een goede, duidelijke uitleg.

Extra vaardigheid…de clickerclicker, vaardigheid, vasthouden, timing
Bij clickertraining zijn al die elementen belangrijk en daarnaast leren we begeleiders ook aan hoe ze een clicker vasthouden en bedienen… Een extra vaardigheid om te leren, dat klopt. Maar deze vaardigheid is vele malen makkelijker dan de vaardigheden die voor timing echt belangrijk zijn: weten wat je wilt zien en goed kijken naar je hond. Dat betekent dus ook dat het nooit meteen perfect is maar weet je? Dat is helemaal niet erg. Zoals we oefeningen in kleine stappen aanleren bij onze honden leren we ook deze vaardigheid in stappen aan bij de begeleiders. Net als het leren kijken, goed vasthouden van de lijn, voertje veilig geven, het belonen van goed gedrag en negeren of ombuigen van ongewenst gedrag. Alle vaardigheden moeten aangeleerd worden. Maar dat is nog geen rede om één element, dat bij alle traniningen van belang is, als reden aan te dragen waarom iets te moeilijk zou zijn. Zeker niet wanneer dat element eigenlijk het resultaat is van een aantal andere elementen die je begeleiders hoe dan ook moeten aanleren en waardoor ze hun timing ontwikkelen.

Is het dan echt niet lastig?
Uiteraard roepen sommige begeleiders ook wel dat ze het lastig vinden. Ik beweer ook absoluut niet dat het niet lastig kan zijn. Maar omdat wij de clickertraining in stappen aanleren krijgen begeleiders de kans om hun vaardigheden te ontwikkelen. Door ze te stimuleren om toch te oefenen en uit te proberen met specifieke oefeningen, ontwikkelen zij hun vaardigheid en wordt het steeds makkelijker. Iets nieuws leren is altijd even doorzetten maar in stapjes en met de juiste begeleiding en een veilige omgeving waarin fouten maken niet erg is kan iedereen timing leren en dus ook leren clickertrainen.

Wat als je timing niet goed is?
Honden zijn geweldige huisgenoten en trainingsmaatjes. Ze zijn heel goed toegerust om met ons mensen samen te leven en te leren. Ze kunnen heel goed anticiperen op onze routines. Bij het aantrekken van bepaalde schoenen weten ze dat je gaat wandelen en bij het pakken van de boodschappentas gaat de hond niet mee. Dat anticiperen kunnen honden ook in training. Ze anticiperen op bepaalde handelingen maar ook op beloningen. Maar wat honden ook kunnen is terug in de tijd werken. Althans daar lijkt het soms op. Veel honden leren ondanks een iets minder strakke timing toch nog precies wat je ze wilt leren. Met clickertraining heb ik wel vaker gezien dat een begeleider met een steevast iets late timing toch zijn hond precies dat kon aanleren wat hij wilde. Dat kwam omdat de hond uit had gevogeld waar die click voor bedoeld was. Het was voor ‘het gedrag van een halve tel geleden’. En wanneer dat dus consequent zo is, dan zijn honden blijkbaar in staat om uit te puzzelen waar het om gaat. Honden kunnen leren zich aan te passen aan hun begeleiders, ook al is de timing soms wat scheef.

Samengevat
Timing is een vaardigheid die iedere begeleider zal moeten leren. Of daar een clicker, een clickerwoord of zelfs een correctie bij komt kijken maakt in het timing verhaal niet eens zoveel uit. De vaardigheid van timing aanleren heeft tijd nodig maar bovenal ook een goede begeleiding vanuit de trainers. Timing is nooit een reden om een bepaalde training niet te doen omdat iedere training staat of valt met timing.

Kleine stapjes in je training en fouten maken mag, dat is wat begeleiders leren in onze lessen. En dat is eigenlijk ook de essentie van clickertraining….

Wil je meer weten over clickertraining of onze trainingen? Neem gerust contact op.

foto: Noëlle Hoorneman

 

 

 

2 Responses so far.

 1. Suzan schepers schreef:

  Leuk om een duidelijk positief stuk over Clicker training te lezen ! Gebruik de clicker om va 6 weken aandacht te trainen werkt zelfs super in de show ring en natuurlijk bij de reguliere gehoorzaamheid en agility ! Maar met name de eerste aandachts oefeningen van de pup gaan zo leuk op deze manier gaat er bij mij niet meer uit !

  • Sam Turner schreef:

   Hi Suzan,
   Wat leuk dat je zo enthousiast bent over clickertraining. Bedankt voor je reactie. Je kunt clickertraining echt voor van alles inzetten en aandacht is daar inderdaad 1 van. Veel plezier met je training!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *