Home » blog » Ben jij een echte hondenfluisteraar?

Ben jij een echte hondenfluisteraar?

Wanneer mensen horen dat ik veel met honden samenwerk, komt al gauw de term ‘hondenfluisteraar’ voorbij. Een term die, voor mij, helaas besmet is geraakt. Vaak denken mensen aan Cesar Millan ‘The dog whisperer’ van National Geographic en juist daarom heb ik moeite met de term gekregen.

hondenfluisteraar

Non-verbaal schreeuwen

Moeite heb ik er mee, omdat deze man, in mijn ogen, totaal niet fluistert met honden, maar een grove manier van communiceren toepast. Wanneer je goed kijkt, de signalen van de honden registreert en ‘luistert met je buik’ zul je zien dat honden zich niet prettig voelen bij deze aanpak. Ze lijken ‘calm and submissive’, want ze gaan ‘de fout’ niet meer in. Maar kalm zijn de honden zeker niet. Kalm is een staat van zijn waarin een individu ontspannen is, zich geen zorgen maakt. Dit is allerminst het geval, omdat de honden geen gedrag meer durven laten zien uit angst voor een correctie. Door deze methode leer je non-verbaal te schreeuwen naar je hond dat hij moet stoppen met dat wat hij aan het doen is en zich totaal moet overgeven. Spectaculair, want in twee minuten tijd heb je je hond overheerst en gedomineerd. En nee… in mijn ogen is dat niet wat een hondenfluisteraar doet.

(F)Luisteren

Fluisteren, het woord roept het al op; een zacht en liefdevol contact. Een ‘samen’ momentje, omdat niemand anders je kan horen. En in het woord fluisteren zit ‘luisteren’. Luisteren naar de ander – misschien wel het allerbelangrijkste. Luisteren zorgt ervoor dat je kunt aansluiten bij wat de ander aangeeft. Pas dan kun je afstemmen en kun je overgaan tot fluisteren.

Fluisteren zijn de momenten dat de hond iets spannend vindt, zijn hoofd wegdraait, zijn ogen wijder worden en ik aangeef dat hij de keuze heeft; jij mag kiezen, ik zal je helpen. Even te zeggen ‘Ja, ik heb je gezien, dat heb je knap gedaan’. Even een knipoogje te geven. Het zijn allemaal kleine, zachte contact momenten waarmee er echte verbinding ontstaat. Vanuit wederzijds respect en vertrouwen. Dat is in mijn ogen fluisteren.

Leren zien en voelen

hondenfluisteraarAangezien honden zó veel subtiele signalen uitzenden en hele andere vermogens hebben dan mensen, is het voor ons lastig om onze harige vriendjes helemaal te doorgronden. Alleen al missen wij het reukvermogen van een hond om ze volledig te kunnen begrijpen. Leren luisteren naar onze honden, de voorwaarde voor fluisteren, is dus niet iets dat zomaar lukt, maar waar wij ons in moeten verdiepen. Zíen wat het hondenlijf ons vertelt, hoe zijn ogen, oren, neus, staart en pootjes staan. Voelen wat ze aangeven, waar ze blij van worden, wat ze spannend vinden, waar ze steun bij nodig hebben.

Daarom kies ik ervoor om open te staan voor wat ik zie en voel en wil ik bij blijven leren, zodat ik een steeds betere hondenfluisteraar kan zijn. Een hondenfluisteraar die écht kan fluisteren met zijn hond; zacht en liefdevol.

 

Wil jij op een zachte en respectvolle manier met je hond trainen? Kijk dan eens op bij ons aanbod trainingen.

tekst: Jelien Lammers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *