Home » blog » Balans & Coördinatie; het gevaar van de hype

Balans & Coördinatie; het gevaar van de hype

Balans en coördinatie, een relatief nieuwe stroom binnen de workshops en cursussen in hondenland. Het wordt verweven in het reguliere cursusaanbod van vele hondenscholen. Het ziet er spectaculair uit. Al die parcoursen die gebouwd worden met de meest mooie en fleurige materialen. Grote pinda’s en eieren waar honden op staan, zitten of zelfs met hun pootjes in de lucht staan te balanceren. Je hond die handstand kan doen tegen een boom, een onwijs snel rondje kan maken om zijn eigen as, kan zitten als een konijntje of over de wipwap heen loopt. Leuk hoor, zo’n hype!

Nou… eigenlijk niet. Het gevaar bij alles dat zich snel verspreid is dat er wildgroei ontstaat. Wildgroei van onkunde. Men schaft spullen en materialen aan en laten zonder de juiste kennis de hond kunstjes doen. Het gevaar van overbelasting en zelfs blessures is groot, heel groot. (En dan hebben we het nog niet eens over mentaal vlak wat je hond kan ervaren wanneer er teveel van hem gevraagd wordt..)

voeten op balansei

Stel je wilt eindelijk gaan sporten en je start fanatiek met lessen kick-fit, combat en poweryoga. Niemand vindt het gek dat je spierpijn krijgt en iedereen waarschuwt jou voor het risico op blessures. Van een sportschoolinstructeur verwacht je dat deze jou daar gedegen kennis over geeft. Kennis over het lijf, de ontwikkeling, de spieropbouw en jou goede trainingsschema’s meegeeft. Balans en coördinatie oefeningen kun je daarmee vergelijken. We vragen veel spierkracht en coördinatie van een hond. Dit kan dus niet zonder opbouw of verstand van zaken gegeven worden. Ook onze huishonden hebben recht op een goede (sport) instructeur!

Om te kunnen begrijpen wat Balans en coordinatie daadwerkelijk inhoudt zullen we terug moeten duiken naar de oorsprong. Vijf jaar geleden ontwikkelde Sam Turner, instructrice en eigenaresse bij Paws4Fun, haar eerste lessen Balans en Coordinatie voor haar eigen hondenschool. Deze lessen had zij ontwikkeld naar aanleiding van de training met haar eigen hond Bliss. Sam wilde bordercollie Bliss zo goed mogelijk voorbereiden op de hondensport, zodat zij de kans op blessures zo veel mogelijk kon beperken. Een goede rompstabiliteit, kracht in de kleinere spiergroepen, conditie en coördinatie waren voorwaarden. Daarom heeft zij een cursus met meerdere internationale trainers gevolgd, waarin zij oefeningen hebben ontwikkeld gericht op de vaardigheden die nodig zijn voor de honden bij het sporten. Daarbij hebben zij niet alleen naar lichamelijke vaardigheden gekeken maar ook de geestelijke vaardigheden van de honden.

Pup en balanskussen

Vanwege haar vorige honden, die meerdere lichamelijke klachten hadden is zij veel in aanraking gekomen met fysiotherapie, hydrotherapie en osteopathie voor honden. Deze ervaringen, gecombineerd met haar gedegen kennis Anatomie die zij tijdens haar studie Ethologie in Wageningen heeft gekregen, hebben haar goed leren kijken naar hondenlichamen. Hierdoor ziet zij de kleinste veranderingen in spierspanning, bolling of holling van de rug, gewichtsverplaatsing of compensaties in het lijf. Dit zijn allemaal belangrijke indicaties voor het welbevinden van de hond. Hiermee is namelijk in te schatten of de hond pijn heeft, vermoedelijk een blokkade heeft of een blessure heeft opgelopen. Kennis die voor de hond heel prettig is, omdat oefeningen op het juiste moment gestopt worden of helemaal niet gevraagd worden. Ook voor cursisten is dit prettig om te weten. Zo kunnen milde klachten al in een vroeg stadium opgepikt en verholpen worden door te verwijzen naar een goede hondenfysiotherapeut of osteopaat.

Ben jij een instructeur die balans oefeningen geeft in zijn les? Helemaal leuk! Maar wees eens kritisch naar jezelf, weet jij het antwoord op de onderstaande vragen?

  • Op welke leeftijd kunnen honden beginnen met kracht training?
  • Welke signalen geven honden wanneer zij pijn hebben of het te moeilijk vinden?
  • Weet jij wanneer je een hond kunt vragen op te zitten zonder steun?
  • Waarom mag een pup niet stil staan op een grote balansbal?
  • Wat is het belang van de hond om een rondje op een krukje te kunnen draaien?
  • Zie jij de kleine bolling, vachtverandering, spiertrekjes in het lijf, zodat je kunt zien wat de oefeningen met de honden doen?

Gelukkig deelt Sam inmiddels haar kennis en ervaring middels de Instructeurscursus Balans en Coördinatie. Een aanrader voor een ieder die goed onderbouwd les wil geven en wil leren kijken naar de hondenlijfjes.

tekst: Jelien Lammers
foto’s: Marc Klinkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *