Home » blog » Als het anders loopt

Als het anders loopt

Ik had ernaar toegeleefd, naar uitgekeken! Een uitje samen met mijn dalmatiër Dex! Een canicross evenement waarbij we een mooie route door de natuur zouden hardlopen. En ja, voor zoiets gezelligs rij ik graag meer dan een uur!

Anders dan verwacht

Eenmaal bij het evenement aangekomen bleek het druk te zijn, super druk met honden. En nog verontrustender: we hadden maar weinig uitwijk mogelijkheden. De parkeerplaats was ver weg, waardoor ik Dex niet in de auto kon laten zitten. En met het wachten tot de start merkte ik dat zijn koppie langzaamaan steeds voller begon te raken. Hij begon te hijgen, zijn wallen werden zichtbaar, hij kreeg rode oogjes en zijn neus bleef maar aan de grond zitten. En eigenlijk vertelde mijn buik het toen al…

Twijfels

Maar ik dacht dat als we eenmaal gestart waren en we lekker konden lopen, Dex zijn koppie weer leeg kon maken. Toen we met z’n allen in het startvak stonden en ik het vooruitzicht had dat we zeker de helft van de route nog in de menigte moesten lopen, namen mijn twijfels toe.welzijn, kiezen voor je hond, als het anders loopt, samen

Allerlei gedachtes schoten door mij heen. Kan ik op dit moment eerlijk naar mijn hond kijken, of overheerst mijn prestatiedrang? Durf ik eruit te stappen ondanks de mening van anderen? Voor wie is het belangrijk om het leuk te hebben, gaat het om mij, om mijn hond of om ons allebei? Wat levert ons doorgaan op, terwijl de twijfel voelbaar is? Welke verwachtingen heb ik van mijn hond? Kan hij deze nu waarmaken en is dat wel eerlijk voor hem?

Inzicht voor iedereen

En daarom ben ik 500 meter na de start eruit gestapt. We zijn langs een sloot gaan wandelen. En toen ik daar zijn koppie weer zag ontspannen, zijn tong uit zijn mond hing met een grijns van plezier, wist ik het… Het was de juiste keus om mijn hond te volgen!

Ik heb mijn ervaring gemaild aan de organisatie en heb een super fijne reactie terug gekregen. Zij willen dit gaan oppakken om het evenement met een aantal aanpassingen te verbeteren met het oog op verbeterd welzijn van de honden. En daar word ik weer, ook namens alle andere honden, heel erg blij van!

Follow…

En zo geeft deze afgebroken activiteit mij nòg meer dan dat ik alleen mijn eigen pad had gevolgd. Echt kijken naar je hond, je eigen ego opzij zetten, afstemmen en ervaren en vooral luisteren naar je onderbuikgevoel… Op het hardloopshirt staat een mooie quote. Voor mij betekent dat nu niet alleen in goede tijden, maar ook in de moeilijke tijden:

‘Just follow the dog’…

 

Tekst: Jelien Lammers

3 Responses so far.

 1. Marco schreef:

  Ik weet niet waar het aan lag, maar ondanks dat Giny niet de laatste was, was het zeker geen toptijd. Normaal neemt ze een sprint en die houd ze minstens 4 km vast, en dan gaat het tempo naar beneden. Deze keer ging de snelheid naar één km al berg afwaarts. Het was heel duidelijk dat ze er geen zin in had. Met een schuldgevoel kijk ik nu terug op mijn overdreven aanmoedigingsgedrag. Ze heeft er gelukkig niks aan overgehouden.
  Marco

 2. Krisje Moens schreef:

  Volg je buik … dat zouden we allemaal wat meer moeten doen… goede beslissing hoor en hey… je hoeft hier niet met te stoppen he? Ga lekker met z’n tweetjes Canicrossen of samen met een Dex-maatje en zijn mens…
  Wedstrijdjes… daar heeft onze viervoeter niet veel aan, het is voor onze prestatie drang te voeden… maar wat koop je ermee?
  De beker of medaille gazt later toch maar weer in een doos op zolder….
  Dex is je dankbaar en heeft meer genoten van je beslissing die je nam… jij bent super!

 3. Maxime schreef:

  Moooi. En nog jullie eigen cani-cross pad gevolgd ook:-)

  Denk dat de terugkoppeling naar de organisatie ook heel goed is geweest!

  Ik besef steeds meer dat reactief reageren op je eigen buikgevoel (in reactie op de omgeving (dit geval follow the dog)) te vertrouwen is! Klinkt zo basaal en logisch, maar man man wat heb ik mijn buikgevoel afgeschreven als “stel je niet zo aan” Wel luisteren en doen wat goed voelt geeft mega veel zelfvertrouwen en is in alle gevallen ook altijd de basis voor wat ik communiceer naar mijn omgeving.

  Steeds meer aan het oefenen. Trots op mezelf, klein succesje: heb onlangs NEE durven zeggen, ondanks alle andere factoren die mij vertelden zeg ja.

  Gaat weer lekker Jelien! Groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *