Home » blog » Alleen door het lijntje verbonden

Alleen door het lijntje verbonden

Het is mooi weer, je gaat wandelen met je hond. Er zijn meer gebieden waar de hond niet los mag dan waar het wel mag dus je kiest een mooi gebied uit waar je aangelijnd kunt genieten van een prachtige lentedag. Heerlijk is het in het bos. In de verte zie je een andere hondenbegeleider aankomen. Samen met kind en hond op stap, ook genietend van het weer.

Om je eigen hond en de andere hond wat ruimte te geven ga je aan de kant en beloon jij jouw brave metgezel met lekkers. De andere wandelaar komt dichterbij en stopt recht voor je neus. Haar hond schuifelt naar de jouwe toe en maakt even een praatje. Blijkbaar had hij die ruimte niet nodig en heeft hij ook niet echt door dat jouw hond wellicht wel wat ruimte kan waarderen. Maar het gaat prima, ze zijn beleefd tegen elkaar en onderling spreken ze af dat er geen probleem ontstaat.alleen door lijntje verbonden, contact, relatie, verbinding

De begeleider van deze hond staat nog steeds stil, flexilijn in de hand en een beetje om zich heen kijkend. Een paar woorden wisselen tussen haar en het kind maar geen enkel signaal is er dat ze jou en je hond gezien heeft. Het pad is splitst zich op dat punt in drie delen dus er is best wat ruimte voor iedereen om te staan. Echter de wandelaar staat nog steeds voor je neus met de flexilijn in ‘laat maar gaan’ stand en kijkt nog steeds wat rond. Hond gaat nog iets verder de persoonlijke ruimte van je eigen hond in waardoor er toch langzaam wat spanning ontstaat.

Vriendelijk vraag je of de wandelaar ‘misschien de parkeerplaats zoekt of iets anders?’ Een blik opzij, ze had je echt nog niet gezien waarschijnlijk, en een ‘Nee hoor, we zijn gewoon op weg naar de sportvelden’. En wederom keert ze zich tot de lucht om ernaar te kijken. Nog steeds is de hond, allervriendelijkst met jouw hond bezig. ‘Misschien kunt u heel even uw hond iets terug roepen? Het is een beetje krap in dit hoekje….’. Nog een blik opzij……en vervolgens spant ze de lijn aan en neemt hond en kind mee verder het pad in. Geen woord, geen blik….niets. Hond zet braaf zijn voetjes om en om neer maar om nou te zeggen dat er contact is tussen de twee- en viervoeter…..

….alleen het lijntje verbind hen. Er is geen sprake van verbinding tussen de individuen, geen sprake van contact. Zo jammer om te zien want alle partijen missen hier een enorme kans. Wandelen op zo’n prachtig dag is toch het fijnst wanneer je samen met je gezelschap geniet. Samen….niet apart. En het is niet zo heel moeilijk. Interesse tonen in elkaar, of je het nu over mens of dier hebt, vergt alleen dat je elkcontact, verbonden door lijntje, clicker, training, sociaal, hondaar ziet en ziet wat de ander bezig houdt. Rekening houden met elkaar maar bovenal even contact maken met elkaar. Even oogcontact, even een aanraking, even samen in het moment opgaan. Dat lijntje is leuk hoor want het voorkomt veel ellende maar om verbinding te krijgen heb je wel iets meer nodig dan dat lijntje.

En wat pijn doet aan mijn hondenhart is dat het contact vanuit honden van jongs af aan zo vaak wordt aangeboden. Trouwens ook honden die op latere leeftijd bij je komen wonen maken veel contact. Ze zoeken bevestiging en informatie. Het contact maken, het naar je hun mens kijken, even die neus tegen aan been of hand. Maar wanneer dat niet opgemerkt wordt door bijgaand mens dan verdwijnt dit gedrag. Het contact willen maken verandert in onverschilligheid want hun mens ‘doet het toch niet’. En dan is het resultaat dat er een hond loopt en een mens loopt, alleen maar verbonden door een lijntje…..

Hoe voorkom je dat dit gebeurt? Blijf contact maken en reageer op contactpogingen vanuit je hond. Dat maakt al een groot verschil. En wanneer je wandelt….probeer eens echt samen te wandelen en samen de wereld te ervaren.

 

Paws4Fun biedt lessen voor pups, pubers en volwassen honden. In de lessen staat contact centraal en we leren begeleiders over hondentaal en wat voor honden belangrijk is.

 

tekst: Sam Turner
foto’s: Sam Turner en Rianne Pragt

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *